Niet meekomen op je werk

Niet meekomen op je werk. Ga over tot actie! Het overkomt ons allemaal wel eens dat je (even) minder aanhaakt op je werk. Het is natuurlijk niet leuk, maar door feitelijk te analyseren en over te gaan tot actie beperk je waarschijnlijk blijvende schade. Ik geef je drie tips hoe je dit zou kunnen aanvliegen.

Reclamecampagne

Zonder beweging sta je stil. Een zin die me deed denken aan de campagne van transport en logistiek Nederland van een aantal jaar geleden; zonder transport staat alles stil. Die vond ik zo goed bedacht dat ik hier kort wat wil delen over beweging en vooral het even niet meer kunnen bewegen.

man die rekt

Niet meekomen op het werk

Blessure

Daar waar beweging is gebeurt er wat. Niet alleen met jou, maar ook met alle anderen die die beweging zien. Als er iemand danst op de dansvloer, dan dansen er snel mensen mee. Ik zal hier in een andere blog nader op ingaan.

Nu ik een week vakantie heb ervaar ik helaas wat anders. Ik ben door mijn rug gegaan en kan nu even niet goed meebewegen. Letterlijk dus in mijn geval. Op zich niet erg om even rustig te liggen, zeker nu ik een week vakantie heb. Duurt de blessure te lang, dan werkt het door in verschillende lagen. Die van mijn gevoel, maar ook dat ik tijdelijk niet kan sporten of gezellige actieve activiteiten op een lager pitje moet zetten.

Niet meekomen op je werk

Deze rugblessure geeft mij echter wel tijd om rustig na te denken. Zo bedacht ik me dat dit in werkgerelateerde situaties ook geregeld voorkomt. Misschien heb je dan geen blessure, maar kan je gewoon even niet aanhaken. Dat voelt dan ook erg vervelend. Je wilt dan bijvoorbeeld van alles, maar het lukt niet. Het kan ook zijn dat je prestaties achterblijven door een verminderd zelfvertrouwen, de werkdruk te groot is, of dat werkzaamheden niet bij je passen.

Tip 1: Constatering van de situatie

Wanneer je je in een dergelijke situatie bevindt is dat heel vervelend. Belangrijk is om te herkennen dat je even niet meekomt op je werk. Dat is niet altijd eenvoudig als de trein maar door dendert en je de lat hoog legt.

Tip! Probeer hier vooral zo feitelijk mogelijk naar te kijken. Wat gebeurt er nu? Wat zijn mijn prestaties nu ten opzichte van vorige maand? Welke gebeurtenissen hebben zich voorgedaan die hier invloed op hebben?

Tip 2: Achterhalen wat je invloed is

Heeft het niet kunnen meekomen op je werk met jou te maken of ligt het buiten jezelf? Een antwoord hierop krijgen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Toch is het zeer de moeite waard om dit in beeld te krijgen. Je komt zo namelijk wat dichter in de buurt bij een oplossing. Het is echter niet zo eenvoudig om een antwoord te krijgen op de vraag of het aan jou ligt of niet. Hiervoor zal je kritisch naar jezelf moeten kunnen kijken. Is jouw communicatie echt op orde? Heb je intern aangegeven wat je wensen zijn? In sommige gevallen zal je namelijk over je eigen schaduwzijde moeten heenstappen. Een mindere eigenschap van jezelf die je misschien niet door hebt.

Wanneer je dit doet ben je jezelf enorm aan het ontwikkelen. In de meeste gevallen is er namelijk wel iets wat je er zelf mee kan doen, al is dit ook zeker niet eenvoudig.

Ligt de oorzaak buiten jezelf en wil je er iets mee? Dan is het veranderen van de situatie wat complexer. Dit heeft te maken met het feit dat jouw invloed in de verandering is afgenomen. Wil je een oplossing of duidelijkheid? Dan raad ik je aan om dit te delen met degene die er wel een directe invloed op heeft. Pas overigens eerst tip 3 toe, want dat kan je nog wat extra’s opleveren.

Tip 3: Delen van je uitdaging aan vertrouwenspersonen

Niet alle gevallen of situaties waarin je (even) minder aanhaakt zijn hetzelfde. Mogelijk is het zelfs van zeer korte duur. Misschien wel omdat je een aantal dagen slecht hebt geslapen. Speelt er iets ingewikkelders in wat je hebt herkend en geanalyseerd? Dan raad ik je aan om dit met iemand te delen die je vertrouwt. Dit kan iemand van je werk zijn, maar dat hoeft niet. Als je dit deelt hoef je niet meteen oplossingen te vinden, maar het lucht in bijna alle gevallen wel op.

Het delen van je uitdaging zorgt er tevens voor dat je jouw situatie en analyse actief overbrengt op een ander. Het niet alleen analyseren maar ook praten over je situatie geeft je in veel gevallen andere inzichten. Je hebt immers één of meerdere personen die met je meedenken.

Kom je er zelf niet uit of wil je het buiten je vertrouwde omgeving bespreken? Dan zijn er nog andere opties. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je een psychische uitdaging hebt. Dan raad ik je aan om langs te gaan bij de huisarts (POH-GGZ,) die je kan doorverwijzen naar de juiste plek. Misschien is het dusdanig werkgerelateerd dat je er liever met een loopbaancoach over praat. Ook dat is een optie.

Conclusie

Is er voor jou even werk aan de winkel? Grijp het aan als een kans om jezelf te ontwikkelen. Ligt deze situatie deels of helemaal buiten jouw invloed en wil je hier iets mee? Communiceer direct met de persoon die wel direct invloed heeft op de situatie. Overgaan tot actie en dus bewegen naar een oplossing of duidelijkheid zal je meer rust en minder frustratie opleveren. Laat het niet kunnen meekomen op je werk een groter probleem worden.

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

 

 

Reactie plaatsen