Waarom coaching?

Het doel van coaching of coachen is het verbeteren van de prestaties en leermogelijkheden van anderen. Het woord coach is een Engels woord wat staat voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. Of, zoals het nu wordt gebruikt, het helpen van een persoon van waar die nu is naar de plek waar die die wil zijn.

Binnen het coachingsvakgebied worden verschillende technieken gebruikt om de prestaties en leermogelijkheden van anderen te verbeteren. Je kan technieken gebruiken zoals: motiveren, spiegelen, feedback geven, vragen stellen.

Kies je ervoor om te coachen?

Je kan in feite zonder enige vorm van opleiding coachen als je een aantal van bovenstaande technieken toepast. Het leren van een ervaren coach is zonder meer de beste manier om inzicht te krijgen en coachingsvaardigheden op te pikken. Een coach dient zichzelf goed te kennen, zodat je je met volle aandacht kunt richten op de te coachen persoon.

Coachen zou je te pas en te onpas kunnen doen. Maar let op. Een goede coach zal er toch echt eerst wat huiswerk voor moeten maken. Je dient je bijvoorbeeld te verdiepen in de motivatie en de uitgevoerde acties van de te coachen persoon. Ook zal je qua stijlvorm het samen eens moeten worden en zal je deze verwachtingen zo concreet mogelijk moeten afstemmen. De te coachen persoon zou ook voldoende vertrouwen in jou als coach moeten hebben. Vertrouwen opbouwen als persoon doe je onder anderen door jezelf als coach ook kwetsbaar op te stellen.

Kies je ervoor om gecoacht te worden?

Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan het meer tijd voor jezelf te willen vrijmaken. Of wil je misschien effectiever worden in wat je doet? Ook dan is het prettig om gecoacht te worden.

Coaching reikt verder dan enkel gericht op de werksituatie. Het heeft ook invloed op de privésituatie. Als je zelf gecoacht wordt, werkt dit vaak door in hoe je omgaat met situaties in privé sferen. Het zal je inspireren om ook anderen beter te helpen.

 
Reactie plaatsen