De kunst van het feedback geven volgens de HEG-methodiek
3 min. leestijd

De kunst van het feedback geven volgens de HEG-methodiek

Een aantal jaar geleden kreeg ik van een vriend en managementcoach de tip om “De Tao van het coachen” van Max Landsberg te lezen. Deze coach gebruikte zelf verschillende modellen uit dit boek in de praktijk en was heel tevreden over de resultaten die hij ermee bereikte. Tijdens dezelfde periode kregen ik steeds meer de vraag om coaching te verzorgen in plaats van loopbaanbegeleiding. In dit blog wil ik deze boekentip graag met iedereen delen. Alles wat je over coaching op de werkvloer moet weten is in een boek van amper 120 pagina’s te lezen. De praktijkvoorbeelden krijg je er op de koop toe bij.

Feedback geven met de HEG-methodiek

Een concreet voorbeeld dat aansprak is het geven van feedback volgens de HEG-methodiek. Daarom citeren we het hier even letterlijk uit het boek. Bron: “de Tao van het coachen” van Max Landsberg

  • H: Handelingen. De dingen die de gecoachte persoon goed of slecht doet in het gebied dat wordt geëvalueerd.
  • E: Effect. Het gevolg van deze handelingen
  • G: Gewenst resultaat. De manier waarop de gecoachte persoon de dingen beter kan doen

Praktijkvoorbeeld van coaching gesprek met HEG-methodiek

Neem het volgende voorbeeld. Een veel voorkomende situatie is dat je mensen coacht om meer zichtbaar te worden in hun netwerk. Een van de moeilijkheden die mensen hierbij ervaren is dat ze het moeilijk vinden om op de voorgrond te komen. Een tijdje geleden sprak in in dit verband met Marleen (een fictieve naam) die graag binnen haar vakgebied een stap vooruit wilde maken.

Marleen maakte een zelfbewuste indruk en kwam krachtig, zo niet wat dominant over. Haar denkrichting zat goed. Ze was zich ervan bewust dat ze zich zeker meer als deskundige kon en mocht opstellen en zichzelf als dusdanig ook kenbaar mocht maken. Ze vroeg mij om advies, waarna we een aantal opties overliepen. Na een moeizaam gesprek hoorde ik vooral “ja, maar”, waarbij ze bij elk voorstel wel een bedenking had. Uiteindelijk ging ze ook zelf aan de slag, zonder verdere samenwerking met ons dus.

Tot een nieuw inzicht komen over je handelen

Na een tijdje kwam ze evenwel terug bij ons. Haar eigen acties hadden haar niet genoeg opgeleverd. Een van de dingen die ons tijdens de eerste gesprekken waren opgevallen was dat ze eigenlijk heel weinig luisterde. We stelden voor dat we haar feedback hierover zouden geven volgens de HEG methode. Dat vond ze prima. Wij gaven aan dat ze tijdens de gesprekken heel vaak “ja, maar” gebruikte.

Ik vroeg of haar dat ook opgevallen was. Marleen vertelde dat ze zich hier zelf niet bewust van was, maar wist ook wel van zichzelf weet dat ze het vaak beter weet. Hierdoor was onze eerste afspraak voor ons beiden niet op een constructieve manier afgesloten. Zelf had ze hierover te vertellen dat ze verwacht had dat we op basis van haar ideeën aan de slag zouden gaan.

Ze is immers een ambitieuze vrouw die graag doelen bereikt. Lukt dit niet direct, dan haakt ze snel af in een gesprek, zonder echt naar de ideeën van een ander te luisteren. Door over haar eigen woorden na te denken was dus de eerste stap gezet om tot een nieuw inzicht te komen.

Een praktische methode om verschillende invalshoeken te verkennen

Hiermee was het geven van feedback nog niet afgelopen. Wat zou het haar opleveren als ze haar eigen denkbeelden in het begin wat zou loslaten en in plaats daarvan open in gesprek zou gaan, vroegen we vervolgens. We bespraken hierbij een aantal mogelijkheden en gedurende dit gesprek groeide haar enthousiasme. Een goed gesprek geeft dus ruimte om verschillende invalshoeken mee te nemen om een doel te bereiken.

De HEG-methode is heerlijk praktisch, omdat je de persoon die je coacht zelf aan het woord laat en tot inzichten laat komen.

Interim Recruitment door Oogsters

Oogsters verzorgt Interim Recruitment in de meest brede zin van het woord. Ik help je graag om geschikte kandidaten te vinden voor functies in jouw bedrijf. Wil je meer weten over de aanpak van Oogsters? Bel gerust naar 0624206515 of neem contact op via het contactformulier. Je kunt mij ook per e-mail bereiken via maxime@juisttalent.nl.

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen