Welke kanalen zet je in om vacatures uit te zetten?
3 min. leestijd

Welke kanalen zet je in om vacatures uit te zetten?

Je hebt een openstaande vacature en wil natuurlijk dat hier de perfecte kandidaten op reageren. Maar hoe bereik je de echte talenten? Welke kanalen kun je hier het beste voor inzetten en welke kanalen kun je beter links laten liggen? Daar vertel ik je graag meer over.

Bepaal je doelgroep

Welke kanalen je het beste kunt inzetten om de perfecte kandidaten te vinden voor jouw vacature, is geheel afhankelijk van je doelgroep. Want wie wil je eigenlijk bereiken? En waar is deze doelgroep te vinden? Als je weet wie je doelgroep is en waar je deze mensen kunt vinden, is het gemakkelijker om de juiste kanalen te selecteren. Dit is dan ook de eerste stap van je zoektocht naar geschikte kandidaten voor jouw vacature.

Zie ook: Goede match vinden voor vacatures: tips voor een succesvolle match

Keuze uit diverse kanalen

Heb je bepaald wie jouw doelgroep is en waar je doelgroep te vinden is, dan ga je naar de volgende stap. Je bekijkt diverse kanalen en bepaalt vervolgens welke kanalen het beste bij jouw doelgroep aansluiten. Hierbij heb je de keuze uit diverse mogelijkheden. Ik zet deze kort voor je op een rijtje.

Je eigen website

Je kunt openstaande vacatures op je eigen website zetten. Mensen die graag bij jouw bedrijf willen werken kunnen proactief zoeken naar vacatures op je site. En scoort je website hoog in Google? Dan komen ze ook via deze zoekmachine op je website terecht.

Je eigen netwerk

Je kunt ook geschikte kandidaten werven via je eigen netwerk en het netwerk van je collega’s. Deze optie is zeker aan te raden als je verwacht dat een of meerdere collega’s geschikte kandidaten in hun netwerk hebben. Bijvoorbeeld doordat zij een bepaalde studie hebben gedaan die bij jouw vacature aansluit of interessante werkervaring hebben.

Tip: geef collega’s een bonus als ze geschikte kandidaten aandragen. Zo vergroot je de motivatie om naar geschikte talenten te zoeken in hun eigen netwerk. Dit vergroot weer de kans op een goede match.

Zie ook: Kandidaten werven: de perfecte match vinden met referral recruitment

Een vacaturewebsite

Je kunt ook een regionale of landelijke vacaturewebsite gebruiken om je vacature uit te zetten. Dit is een vrij traditionele methode van werving, waarbij je zelf een groot deel van het wervingsproces op je neemt. Alleen de daadwerkelijke verspreiding van de vacature hoef je niet op je te nemen: hier zorgt de vacaturewebsite voor.

Ben je op zoek naar een kandidaat met specialistische kennis? Dan kun je er ook voor kiezen om je vacature uit te zetten op een specialistische vacaturewebsite. Bijvoorbeeld een website waar alleen vacatures in de techniek, in de IT of in het onderwijs op komen te staan.

Sourcing

Sourcing betreft het gericht targetten van een specifieke doelgroep. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je ook uitbesteden. Bij sourcing kijk je wie jouw doelgroep is en waar deze groep te vinden is. Zo bedenk je uiteindelijk een strategie die exact op je doelgroep aansluit, voor maximaal bereik en maximaal succes. Deze methode is aan te raden als je een band met je (specialistische) doelgroep op wilt bouwen. Niet alleen voor nu, maar ook voor een eventuele uitbreiding van je team in de toekomst.

De zoektocht uitbesteden aan een expert

Het vinden van de juiste kandidaten voor je openstaande vacature is niet gemakkelijk. Ten eerste is het lastig om te bepalen op welke kanalen je precies moet zijn, ook als je je doelgroep goed kent. Heb je de juiste kanalen eenmaal geselecteerd? Dan wil dit nog niet zeggen dat je gegarandeerd een groot bereik hebt bij je doelgroep. Dit vereist veel tijd en moeite.

Kom je er zelf niet uit? Dan kan ik je helpen om de juiste kandidaten te vinden voor jouw vacature(s). Ik ben gespecialiseerd in online sourcing en help je graag om de perfecte match te vinden. Ook kan ik sollicitatiegesprekken voor je voeren, assessments afnemen en de gehele onboarding oppakken.

Interim Recruitment door Oogsters

Oogsters verzorgt Interim Recruitment in de meest brede zin van het woord. Ik help je graag om geschikte kandidaten te vinden voor functies in jouw bedrijf. Wil je meer weten over de aanpak van Oogsters? Bel gerust naar 0624206515 of neem contact op via het contactformulier. Je kunt mij ook per e-mail bereiken via maxime@juisttalent.nl.

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen