5 tips om meer energie uit je werk te halen
2 min. leestijd

5 tips om meer energie uit je werk te halen

Iedere dag weer futloos op de bank ploffen, zonder enige voldoening uit je werkdag te halen is niet prettig. Een werkdag die giga veel energie kost, gaat je uiteindelijk opvreten. Je wordt er minder gezellig door, hebt geen energie meer over voor andere dingen en uiteindelijk kun je in een diepe put raken. Maar dit kun je voorkomen! Met deze tips kun je meer energie uit je werk halen en met genoeg voldoening thuiskomen.

1. Doe waar je gelukkig van wordt en waar je voldoening uithaalt

Doe je iets waar je totaal niet achter staat en ongelukkig van wordt? Dan is het hoog tijd om daar mee te stoppen. Werk waar je niets uithaalt en waar je niet gelukkig van wordt, vreet veel energie. Die energie kun je ook niet in andere dingen steken. Blijf sleutelen aan wat je gelukkig maakt. Iets wat je nu gelukkig maakt, hoeft over één of vijf jaar niet hetzelfde te zijn. Deze waarden hangen vaak samen met wat jij belangrijk vindt en waar je voldoening uithaalt. Kun je heel slecht tegen onrecht? Wie weet kun je meer met recht doen. Of ben je dol op dieren? Ga vrijwilligerswerk in het dierenasiel doen. Denk vooral niet te moeilijk en houd alle mogelijkheden open.

2. Blijf jezelf uitdagen

Jarenlang heb je gewerkt om die toppositie te bereiken en eenmaal in die positie ben je niet gelukkig? Dan kan het zomaar zijn dat je de uitdaging mist. Blijf jezelf daarom continu uitdagen, in welke positie je ook zit. Dus heb je die droompositie bereikt? Blijf op zoek gaan naar uitdagingen voor jezelf. Stel targets, beteken iets voor anderen of probeer iets te veranderen waar je honderd procent achter staat. Op die manier houd je het voor jezelf interessant en kun je meer energie uit je werk halen.

3. Kom voor jezelf op en laat jezelf zien

Heb je het idee dat je talenten niet genoeg geprikkeld worden op de werkvloer? Durf daarvoor uit te komen! Laat zien wat je in je mars hebt en spreek dat uit. Gaat iedere keer een collega aan de haal met een taak die jij ook dolgraag wilt doen? Laat van jezelf horen en zeg dat je die taak graag aanpakt. Durf ook binnen je vaste baan uit je comfortzone te stappen en kom luid en duidelijk voor jezelf op. Denk aan jezelf, want een ander zal het niet snel doen.

4. Blijf jezelf ontwikkelen en laat je talent zien

Ben je voor jezelf opgekomen? Laat daarna zien dat je het kunt en bereid bent om jezelf te ontwikkelen. Stel zelf voor om trainingen te volgen waarin je jezelf kunt ontplooien en gebruik je talent. Door aan de slag te gaan met je talent kun je meer energie uit je werk halen. Op die manier kun je doen waar je goed in bent. Dat is vaak wat je leuk vindt, waar je uitdaging in vindt en waar je voldoening uithaalt. Durf hiermee aan de slag te gaan.

5. Vind de juiste balans om meer energie uit je werk te halen

Alle tips van hierboven opgevolgd? Zorg er dan voor dat je niet doorslaat. Zorg ervoor dat je werk/privé balans goed blijft en steek ook genoeg tijd en energie in je gezin, familie en vrienden. Je werk is niet je leven, blijf daarom de dingen doen die je leuk vindt en waarmee je ontspant. Het vinden van die juiste balans kan lastig zijn, maar ook daarvoor zijn veel verschillende tips.

Het belangrijkste om te onthouden is dat energie uit je werk halen en plezier behouden een continu proces is. Een mens moet geprikkeld worden en is niet gemaakt om dag in, dag uit hetzelfde te doen. Blijf jezelf prikkelen, doe waar je blij van wordt en durf uit die comfortzone te stappen!

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Reactie plaatsen