5 tips om te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt
2 min. leestijd

5 tips om te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt

Doen wat je het meest gelukkig maakt, dat is wat we allemaal willen. Jaloers kijk je naar anderen die van hun hobby, hun werk hebben gemaakt. Jij zou dat ook wel willen. Maar hoe? Het is vaak makkelijker dan je denkt. Doordat je doet wat je het meest gelukkig maakt, haal je er meer energie uit en heb je bakken vol motivatie. Hoe kom je er dan achter wat jou het meest gelukkig maakt?

Ga na wat je hobby’s als kind waren

Wat vond je als het kind het allerleukste om te doen? Knutselen of tekenen? Dan past een creatieve job bij jou. Vond je Nederlands, Engels of Frans leuk? Wat dacht je van reisleider? Niet uit de bouwhoek te slaan? Zoek iets waar je veel met je handen kunt doen en kunt klussen. Als kind had je alle vrijheid om te doen wat je wilde. Die vrijheid kun je goed gebruiken om nu te achterhalen waar je gelukkig van wordt.

Probeer veel uit

Vind je het lastig om te bepalen wat je gelukkig maakt? Probeer gewoon veel uit. Ga eens een dag meelopen met een collega. Of praat met een vriend over zijn werk en wie weet kun je eens bij hem meekijken. Door het niet te proberen, kun je er ook niet achter komen of je iets echt leuk vindt. Het voelt misschien gek om te vragen of je bij iemand mee mag lopen. Maar vaak vinden mensen het juist heel leuk om te laten zien wat ze doen.

Ga er tussenuit

Het kan heel erg fijn werken om even los te komen van je standaard omgeving. Door uit je vaste patroon en uit je vastgeroeste omgeving te komen, kun je gemakkelijker bij jezelf nagaan wat je gelukkig maakt. Ga eens op reis in je eentje. Of ga een ronde fietsen of hardlopen om je hoofd op orde te krijgen. Door een tijdje alleen met jezelf en je gedachten te zijn, kun je jezelf niet laten belemmeren door anderen. Juist dan kun je eerlijk naar jezelf zijn en uitspreken wat je echt gelukkig maakt.

Praat er veel over

In plaats van met jezelf te zijn, kan het ook helpen om met je naasten te praten over jezelf. Zeker mensen die dicht bij je staan, zien waar jouw talenten liggen en waar je gezicht van gaat oplichten. Vaak ontdek je door te praten over je dromen of doelen wat je gelukkig maakt. Door te praten en te praten kun je juist verder komen in je ontdekkingstocht. Zorg ervoor dat je met iemand praat die jou goed kent en openstaat voor nieuwe ideeën. Wie weet kun je hem of haar ook weer verder helpen in die ontdekkingstocht.

Zet je 10 mooiste momenten op een rijtje

Je hebt al heel wat mooie momenten meegemaakt in je leven. Zet voor jezelf de tien mooiste momenten uit je leven op een rijtje. Wanneer je dit lijstje hebt gemaakt kun je kijken naar overeenkomsten tussen de gebeurtenissen. Hebben vijf van deze momenten bijvoorbeeld te maken met het ontwikkelen van een nieuw iets, wie weet moet je dan iets gaan doen met ontwerpen. Het kan ook helpen om een lijstje te maken met dingen die je echt niet leuk vindt en zet dat lijstje tegenover de tien mooiste momenten. Zo kun je waarschijnlijk ook een verband vinden in de dingen die je niet leuk vindt.

Stop met dromen, start met doen

Dit is de allerbelangrijkste tip. Weet je wat je gelukkig maakt? Ga daar dan direct mee aan de slag. Dromen is belangrijk, maar je dromen waarmaken is nog veel belangrijker! Ga je geluk achterna, want je leeft maar één keer.

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

 

Reactie plaatsen