De burn out, het lijkt een aandoening van de laatste tijd te zijn. Toch hebben al jaren mensen last van een burn out. De laatste tijd is er alleen meer aandacht voor en krijgen mensen op steeds jongere leeftijd een burn out. Jongeren, maar ook volwassenen en ouderen voelen steeds meer druk van buitenaf. Mede door de komst van social media wordt de lat steeds hoger gelegd.
Alarmbellen doen rinkelen
Je denkt je leven goed op de rit te hebben, een mooie baan, schatten van kinderen, een leuk huis en gelukkig in de liefde. Toch ben je niet happy. Je zit niet goed in je vel, kunt nergens van genieten en hebt het gevoel continu opgebrand te zijn. Wanneer je dit ervaart moeten er een aantal alarmbellen gaan rinkelen. Een opgebrand gevoel, geen plezier meer kunnen maken en je bent prikkelbaar. Dit zijn bekende symptomen van een burn out. Al zes à negen maanden last van deze symptomen? Maak dan zeker een afspraak bij je huisarts. Hij/zij kan je verder helpen.
Volgens de Van Dale
Een burn out is bij iedereen anders. De klachten kunnen ook per persoon verschillen. Volgens de Van Dale is een burn out een toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress. Die stress kun je ervaren op de werkvloer, maar ook in je privésituatie. In een eerdere blog deelden wij al hoe en burn out kan ontstaan. Benieuwd? Lees hier deze blog.
De fysieke klachten
Bij een burn out kun je onderscheid maken tussen fysieke en mentale klachten. Fysieke klachten merk je echt aan je lichaam. Denk hierbij aan vage rug- en hoofdpijn, snel en vaak vermoeid zijn, concentratieproblemen, slecht slapen of een verminderde eetlust. Al deze klachten kunnen duiden op een burn out. hiermee geeft je lichaam een signaal af dat het niet goed met je gaat. Het kan ook zijn dat je maar een of twee van deze klachten hebt bij een burn out. Bij iedereen uit een burn out zich anders. Houd daar ook rekening mee.
De mentale klachten
Mentale klachten merk je op een hele andere manier. Dit kunnen klachten zijn als: een laag zelfbeeld, symptomen van depressie en angst, verslavingsgedrag, lusteloosheid of een somber gevoel. Ook hierbij geldt dat je niet per se alle klachten moet ervaren om een burn out te hebben. Deze klachten uiten zich ook bij iedereen anders.
Ga naar de huisarts!
Heb je langere tijd last van een combinatie van deze klachten? Of heb je het idee dat je een burn out hebt? Maak een afspraak bij je huisarts. Een huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Dit kan een psycholoog, praktijkondersteuner of bepaalde medicatie zijn. Bij hulp geldt ook dat dit voor iedereen anders is.
Loopbaancoaching kan helpen
Merk je dat je met name veel stress ervaart vanuit je werkomgeving? Dan kan het raadzaam zijn om eens een gesprek met een loopbaancoach aan te gaan. Wanneer je op tijd een loopbaancoach inschakelt kan een burn out soms voorkomen worden. Een loopbaancoach kan jou helpen om minder stress te ervaren op je werk en kan je op weg helpen om weer plezier te vinden in je werk. Samen ga je het gesprek aan, ga je eerlijk naar jezelf te kijken en krijg je handvaten aangereikt om meer uit jouw carrière te halen. JuistTalent helpt jou bij het hervinden van energie in je werk.
Gerelateerde informatie
Heb je deze blogs al gelezen:
- Burn-out: wat merk je en wat doe je?
- Het verhaal achter een burn-out: dit moet je weten!
- 5 tips om vol energie aan het werk te gaan
Loopbaancoaching door JuistTalent
Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.