Geen plezier meer in je werk?

Heb je geen plezier meer in je werk? Of ga je zelfs met tegenzin heen? Er zijn herkenbare signalen die aanleiding geven om actie te ondernemen. Het is bovendien belangrijk dat je er op je werk over praat. Bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon. Of met je leidinggevende.

Om het gesprek goed te beginnen, is het handig om voor jezelf in kaart te brengen hoe de situatie is ontstaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je onvoldoende uitdaging in je werk vindt. Of dat je capaciteiten hebt die je door de inhoud van de functie of in de praktijk onvoldoende benut. Of misschien ligt de oorzaak buiten jezelf en beperkt de stijl van leidinggeven je in de uitoefening van je werk.

Het is ook mogelijk dat de oorzaak bij jezelf ligt. Bijvoorbeeld dat je onvoldoende assertief bent. In dat geval is de oorzaak aan te pakken door jezelf te ontwikkelen, zodat je in de toekomst meer assertief bent.

Dat is goed te coachen. Je hebt omdat je bij Oogsters bent uitgekomen al de eerste stap gezet om op zoek te gaan naar de oorzaak en die aan te pakken.

Geen plezier in werk

Waarom heb je geen plezier meer in je werk?

Het is belangrijk dat je even de tijd neemt om goed te onderzoeken waarom je geen plezier meer hebt in je werk. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Hoe is je positie in de organisatie? Pas je wel bij de organisatie of voel je aan alles dat je ergens beter op je plek bent? Bijvoorbeeld als je nu bij een commercieel bedrijf werkt waar targets zo belangrijk zijn.

Ben je wel commercieel ingesteld en houd je ervan om onder druk te werken of helemaal niet? Misschien heb je geen zin meer in je werk omdat je geen match hebt met het team waarin je werkt.

Een andere mogelijke oorzaak om geen plezier meer in je werk te hebben, is het gevoel dat je geen waardering krijgt. Of dat er helemaal geen enkele uitdaging meer is. Wij coachen ook vaak mensen voor wie het werk gewoon te zwaar is. Bijvoorbeeld omdat het fysieke aspect te zwaar valt of juist het mentale deel.

  • Je past niet in de organisatie
  • Er is geen enkele uitdaging
  • Je krijgt geen waardering
  • Je past niet binnen het team
  • Het werk is fysiek of mentaal te zwaar voor je

Hoe weet je dat je geen plezier ervaart?

Er zijn verschillende signalen die aangeven dat je geen plezier meer in je werk ervaart. Een bekend symptoom is dat je op zondag al denkt op maandag geen zin te hebben om naar je werk te gaan. Een ander signaal is dat je als je na je werk thuis komt niet te genieten bent.

Als je geen plezier hebt in je werk uit zich dat mogelijk ook in de vorm van conflicten op je werk. Ervaar je een zwaar gevoel als je naar je werk gaat? Ook dat is een typisch signaal van geen zin meer hebben in je werk.

  • Je denkt op zondag al met tegenzin aan de maandag
  • Je bent thuis niet te genieten
  • Je krijgt conflicten op het werk
  • Je gaat met een zwaar gevoel naar je werk

Wat doe je als je merkt dat je geen plezier hebt?

Vraag een gesprek aan met een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf of met je leidinggevende. Het is belangrijk dat je goed aangeeft wat je niet zint en wat je graag anders wilt zien. Daarbij is het ook van belang om te laten weten wat je juist wel blij maakt. Misschien weet je al wat je anders wilt. Dat laat je dan ook weten in het gesprek.

Waarom helpt loopbaancoaching?

Waarom helpt coaching bij dit soort vraagstukken?

Coaching is een oplossing als je geen zin meer hebt in je werk. Of als je ervaart dat je het werk fysiek of mentaal niet meer aankomt. In dat geval helpt coaching je op een proactieve wijze. Je grijpt in voordat je thuis komt te zitten met lichamelijke of mentale problemen.

Je hoeft niet te wachten op dat moment met uitzicht op alle negatieve gevolgen die dan ontstaan.

Wat doet Oogsters?

Oogsters verzorgt gerichte training, coaching en interim begeleiding gericht op individueel rendement, teamrendement en projectrendement.

Gerichte coaching en training door Oogsters

Bij Oogsters kun je terecht voor:

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen