Tips voor het schrijven van een vacaturetekst die werkt
3 min. leestijd

Tips voor het schrijven van een vacaturetekst die werkt

Om een kandidaat te vinden die perfect is voor jouw vacature, is het erg belangrijk een goede vacaturetekst te schrijven. Zo weet de kandidaat precies wat er gezocht wordt en wat de verwachtingen zijn, waardoor het wervingsproces beter verloopt. Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat jouw vacature opvalt en meer resultaat oplevert. Een slechtere vacaturetekst kan ertoe leiden dat er veel ongeschikte kandidaten reageren of dat er juist bijna niemand reageert. Om dit te voorkomen is het van belang om te weten wat een vacaturetekst goed maakt. Onderstaande tips kunnen jou hierbij helpen.

De perfecte titel

De titel van de vacature is het eerste dat een potentiële kandidaat ziet. Vaak scrolt een kandidaat door meerdere pagina’s met titels heen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een titel die eruit springt, maar ook duidelijk laat blijken wat de functie precies inhoudt. Door specifiek te zijn over de functie is de kans groter dat de kandidaat de vacature gaat lezen. Kies dus niet voor een algemene benaming (zoals consultant), maar ben specifiek (strategisch consultant voor een bank).

Een vacature-intake

Als je zoekt op een vacaturesite, staan er vaak functietitels, het salaris en vervolgens zie je de eerste twee regels van de vacatures. Daarom is het slim om de vacature te starten met de eisen van de functie. Zo zien potentiële sollicitanten meteen wat er van hen verwacht wordt en kunnen ze snel beslissen of ze verder lezen of niet. Dit maakt de kans groter dat een geschikte kandidaat nieuwsgierig wordt en de vacature specifieker gaat bekijken.

Goede vacatureteksten schrijven

Realistisch

Het is belangrijk om realistisch te zijn. Soms worden er onmogelijke eisen opgelegd in een vacature, zoals een starter met jarenlange ervaring. Stel een aantal eisen op waaraan een kandidaat echt moet voldoen. Hier kun je voorkeuren aan toevoegen. Zorg ervoor dat het voor de lezer duidelijk is wat harde eisen zijn en welke voorwaarden wel gewaardeerd worden, maar niet moeten. Zo zorg je ervoor dat de kandidaat niet meteen denkt dat hij of zij niet voldoet aan de gestelde eisen, terwijl dit misschien helemaal niet het geval is.

Spreektaal inzetten

Vacatures die erg zakelijk worden geschreven, komen afstandelijk over. Wanneer je schrijft zoals je met een kandidaat zou spreken, komt dit veel persoonlijker over. Het voelt dan alsof het een gesprekje is. Hierdoor blijft de vacature de sollicitant meer bij en kan deze het ook beter onthouden. Bovendien werken zoekmachines ook beter op spreektaal, omdat een kandidaat daar ook op zoekt.

Zie ook: Goede match vinden voor vacatures: tips voor een succesvolle match

Duidelijke verwachtingen scheppen

Het is belangrijk om een goed beeld te geven van wat de potentiële medewerker kan verwachten. Beschrijf wat de precieze taken van de functie zijn en geef een beeld van hoe een werkdag eruitziet. Vertel ook wat de doorgroeimogelijkheden zijn. Zo wordt het voor de kandidaat makkelijker om te bedenken hoe het is om bij jouw bedrijf te werken, waardoor deze een betere keuze kan maken. Dit vergroot de kans dat je iemand voor de langere termijn kunt vinden.

Wees uniek

Er zijn veel vacatures. Probeer er daarom voor te zorgen dat jouw vacature eruit springt. Dit doe je door veelgebruikte woorden en uitspraken te vermijden. Daarnaast is het ook goed om te vertellen wat jouw bedrijf uniek maakt. Waarom moet een kandidaat voor jouw bedrijf kiezen? Probeer hierbij specifiek te zijn. Als er een fijne werksfeer is, beschrijf dan hoe die eruitziet. Bijvoorbeeld: het team bespreekt aan het einde van elke dag hoe het met iedereen gaat en elke vrijdag sluit iedereen aan bij de vrijdagmiddagborrel.

Hulp inschakelen

Het kost veel tijd en aandacht om een goede vacaturetekst te schrijven. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de tekst door ons te laten schrijven. Wij denken graag met jou mee om ervoor te zorgen dat jij de perfecte kandidaat kunt vinden. Door onze jarenlange ervaring en ruime vakkennis kunnen wij iets extra’s toevoegen aan het wervingsproces. We denken niet alleen mee met het schrijven van een vacaturetekst, maar kunnen ook de rest van het proces overnemen. Zo kun jij iemand vinden die talent toevoegt aan jouw bedrijf, zonder dat dit veel van jouw kostbare tijd en aandacht vraagt.

Interim Recruitment door Oogsters

Oogsters verzorgt Interim Recruitment in de meest brede zin van het woord. Wij helpen je graag om geschikte kandidaten te vinden voor functies in jouw bedrijf. Wil je meer weten over onze aanpak? Bel gerust naar 0624206515 of neem contact op via het contactformulier. Je kunt ons verder ook per e-mail bereiken via maxime@juisttalent.nl.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen