Lastige vacatures invullen: wat als je geen geschikte kandidaten vindt?
3 min. leestijd

Lastige vacatures invullen: wat als je geen geschikte kandidaten vindt?

Heb je een openstaande vacature en lukt het maar niet de juiste medewerker te vinden? Er zijn vacatures die lastig in te vullen zijn. Dat levert je bedrijf of organisatie mogelijk problemen op. Zo blijven taken onvervuld en is de productiviteit lager. Op lange termijn bestaat het risico dat een structureel probleem ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wij bieden je daarvoor een oplossing. Wij zijn namelijk dé specialist in het vervullen van alle soorten vacatures. Zo kijken wij net even verder dan alleen naar de kandidaten. Wij onderzoeken bijvoorbeeld eerst waarom de vacature lastig in te vullen is. Er is vaak meer ruimte dan je denkt om toch de ideale kandidaat te vinden. Daar zetten wij ons als recruitment specialist graag voor in.

Waarom is het lastig om bepaalde vacatures in te vullen?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld dat je het pakket met taken te specifiek hebt samengesteld. Of dat je te stringent vasthoudt aan opleidingseisen. Zo komt het ook regelmatig voor dat de arbeidsvoorwaarden van een bedrijf niet aansluiten op de wensen van de kandidaten.

In het verlengde daarvan komt het voor dat je verwachtingen niet duidelijk communiceert. Een ander probleem is vaak dat de bekendheid van je bedrijf te beperkt is of dat je vacature niet onder de aandacht van je doelgroep komt. Dit zijn allemaal punten waar je op kunt vastlopen in het proces om de juiste persoon te vinden.

  • Te specifiek takenpakket
  • Vasthouden aan stringente opleidingseisen
  • Arbeidsvoorwaarden sluiten niet aan
  • Verwachtingen niet duidelijk communiceren
  • Bedrijf is niet bekend genoeg
  • Vacature bereikt doelgroep niet

Lastige vacatures invullen

Vacature onder de loep nemen

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Daarom is het verstandig dat je de vacature nog eens goed bekijkt. Hoe relevant is bijvoorbeeld het opleidingsniveau? Er zijn wellicht kandidaten die niet die specifieke opleiding hebben, maar wel over de juiste kennis en ervaring beschikken. Is het ook echt nodig dat je nieuwe medewerker elke taak direct kan uitvoeren? Indien je ruimte biedt voor leren en ontwikkeling, dan tackel je dit probleem.

Door de vacature goed onder de loep te nemen, kijk je anders tegen zaken aan. Vind je het lastig om de vinger op de zere plek te leggen? Het behoort tot onze expertise om vacatures te ontleden en verder te kijken. Dat wat je vraagt hoeft namelijk niet altijd aan te sluiten bij de behoefte van je bedrijf. Daarom vragen wij juist daar op door om de behoefte helder te krijgen. Om problemen in de toekomst voor te zijn, is het bovendien handig om aan kandidaatbuilding te doen. Voor een directe oplossing van je probleem staan wij voor je klaar.

Waarom kandidaatbuilding belangrijk is

Het is belangrijk om over een netwerk met kandidaten te beschikken, omdat je daarmee sneller in staat bent een vacature te vervullen. Zo loop je in de toekomst minder snel tegen het probleem aan dat het lastig is om een geschikte kandidaat te vinden.

Lastige vacatures invullen: geen geschikte kandidaten

Uitbesteden werving & selectie aan externe partij

Het vervullen van vacatures met de beste kandidaat is al een specialisme op zich. Er komt extra kennis bij kijken als het lastig is om kandidaten te vinden. De meeste bedrijven hebben deze expertise niet in huis. Daarom is het een voordeel als je de werving & selectie uitbesteedt aan een gespecialiseerde externe partij.

Oogsters.nl is op het gebied van recruitment dé specialist die je zoekt. Wij helpen jou de geschikte kandidaten te vinden voor de functies binnen jouw bedrijf of organisatie. Vooral ook als deze lastig zijn in te vullen. Het is onze kracht om jou te helpen aan nieuw talent. Een extra voordeel is dat wij je alles uit handen nemen; van vacature-inventarisatie tot de afronding van het sollicitatieproces. Onze inzet gaat nog verder om je nieuwe medewerkers de beste inwerkperiode te geven. Dat doen wij met het inregelen van een goede onboarding.

Zo worden wij samen beter, want dat is onze missie.

Gerichte coaching en training door Oogsters

Bij Oogsters kun je terecht voor:

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen