Goede match vinden voor vacatures: tips voor een succesvolle match
3 min. leestijd

Goede match vinden voor vacatures: tips voor een succesvolle match

Je bent op zoek naar nieuw personeel, maar hoe vind je de juiste persoon voor de vacature die je open hebt staan. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Wat kun je eraan doen om een goede match te vinden? In dit artikel geven we je een aantal tips voor een succesvolle match.

Waarom een goede match belangrijk is

Een mismatch, misschien heeft jouw organisatie daar ook wel eens mee te maken gehad. Het komt vaker voor dan je denkt. Onderzoeken geven aan dat van al het nieuw aangenomen personeel zo’n 17% alweer binnen zes maanden vertrekt. Over een periode van twee jaar loopt dit zelfs op tot 31 procent. Wanneer je jouw personeel maar zo’n korte tijd aan je kunt binden, is dat natuurlijk zonde van de tijd en het geld dat je aan de match hebt besteed.

Er is vandaag de dag sprake van een behoorlijke scheefgroei op de arbeidsmarkt. Vraag en aanbod zijn vaak onvoldoende op elkaar afgestemd. Ongeveer de helft van alle organisaties heeft moeite met het vinden van de juiste medewerkers. Zo is voor sommige beroepen het aanbod van geschikte kandidaten schaars. Dat heeft voor een deel te maken met de eisen die aan hen worden gesteld. De kandidaat heeft bijvoorbeeld niet voldoende ervaring, beschikt niet over het vereiste diploma of is juist weer te hoog opgeleid.

Wat kun je eraan doen om de goede match te vinden?

Opleiding en ervaring vormen nog altijd belangrijke criteria waarop kandidaten worden geselecteerd. Het is nog maar de vraag of dat nu wel de juiste manier is. Zou je je niet ook moeten afvragen wat de drijfveren van jouw kandidaat zijn en of hij of zij past binnen de cultuur van je organisatie? In hoeverre houdt je kandidaat zich staande in een moderne, dynamische organisatie? Hoe zit het met zijn of haar leergierigheid en de bereidheid om zich steeds weer te ontwikkelen?

Zie ook: Recruitment Proces Outsourcing: dit moet je weten!

Goede match vinden voor vacatures

Vaardigheden versus kennis en ervaring

Volgens het Institute for the Future uit de Verenigde Staten zijn vaardigheden als talent, persoonlijkheid en houding veel belangrijker dan kennis en ervaring. Dankzij dergelijke vaardigheden ben je namelijk veel meer in staat om je aan te passen aan veranderingen alsook om innovatief, multidisciplinair en toekomstgericht te denken.

Wil je op een goede manier matchen, dan zul je dus met meer factoren rekening moeten houden dan alleen opleiding en ervaring.

Bereidheid tot opleiden

Wordt er binnen jouw organisatie wel eens de vraag gesteld waar een mogelijke kandidaat eigenlijk blij van wordt als hij een vacature ziet? Het feit dat je de juiste opleiding hebt gedaan en ervaring hebt neem je als kandidaat voor lief, maar dat is niet de reden waarom je gaat solliciteren.

De uitdaging om aan de slag te gaan in een baan waarin je van tevoren weet dat je alles al kunt, is een stuk minder groot dan wanneer je mogelijkheden ziet om jezelf verder te ontwikkelen. Mensen vinden leren nou eenmaal leuk.

Mogelijkheid om te ontwikkelen

Wanneer je als organisatie iemand de mogelijkheden biedt om zich verder te ontwikkelen, werkt dat stimulerend voor de nieuwe medewerker. Bovendien betekent een dergelijke manier van matchen dat je tijdens de selectieprocedure veel meer de focus kunt richten op de drijfveren, de persoonlijkheid en de wil van jouw kandidaat om zich verder te ontwikkelen.

Op die manier kun je medewerkers niet alleen langer aan je binden, ze zijn ook veel beter instaat om mee te groeien met de ontwikkelingen binnen jouw organisatie. Dat maakt je nieuwe medewerker tot een goede match met toegevoegde waarde.

Waar kan Oogsters je bij helpen?

We helpen je de juiste persoon bij jouw vacatures te vinden. Dat doen we door middel van een kritische blik op matching. We vinden dat een goede match plaatsvindt op basis van het persoonsprofiel in combinatie met ervaring en de ruimte om te leren. Wanneer jouw personeel goed in hun vel zit en zich happy voelt in de cultuur van de organisatie levert dat het meeste rendement op. Daarom richten wij ons op de perfecte match, waarin kandidaten de wil hebben om zichzelf te ontwikkelen en organisaties hiervoor voldoende ruimte bieden.

Gerichte coaching en training door Oogsters

Bij Oogsters kun je terecht voor:

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen