Kandidaten werven: de perfecte match vinden met referral recruitment
2 min. leestijd

Kandidaten werven: de perfecte match vinden met referral recruitment

Je bent al een tijdje op zoek naar de juiste kandidaten voor openstaande functies. Er zijn meerdere mensen op gesprek geweest, maar de perfecte match heb je nog niet gevonden. Wat nu? In dit blog maak je kennis met referral recruitment.

Mogelijkheden om kandidaten te werven

Vandaag de dag zijn er veel manieren om nieuw talent aan te trekken. Denk hierbij aan het plaatsen van vacatures op vacaturesites zoals Monsterboard en Indeed, maar ook aan het adverteren in kranten en (vak)bladen.

Daarnaast zetten steeds meer recruiters social media netwerken in om kandidaten te werven. Het populairste netwerk voor recruiters? Dat is LinkedIn. Maak een bedrijfspagina aan op LinkedIn, zorg voor een groot netwerk en jouw openstaande vacature krijgt met één eenvoudig berichtje al direct een groot bereik. Ook kun je op LinkedIn een betaalde advertentie uitzetten. Zo creëer je een nog groter bereik.

En wat denk je van al je medewerkers? Ook zij zijn actief op LinkedIn en hebben hier een groot netwerk opgebouwd. Zij kunnen dit netwerk gebruiken om de juiste kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Dit wordt ook wel referral recruitment genoemd.

Referral recruitment

Bij referral recruitment moedig je jouw medewerkers aan om geschikte kandidaten voor te dragen voor openstaande vacatures. Dit zijn kandidaten uit hun eigen netwerk. In feite verwijzen je medewerkers mensen door naar jouw organisatie. Dit kunnen mensen uit hun persoonlijke netwerk zijn, maar ook uit hun formele netwerk. Denk hierbij aan oud-studiegenoten, ex-collega’s en mensen met wie ze in het verleden samen hebben gewerkt.

Je medewerkers weten als geen ander hoe het is om voor jouw organisatie te werken. Daarnaast kennen ze de persoon die ze doorverwijzen. Ze zijn dan ook als geen ander in staat om te bepalen of er hier sprake kan zijn van een match of niet. Dit maakt referral recruitment erg effectief. Maar liefst dertig procent van de openstaande vacatures in Nederland wordt opgevuld door middel van referral recruitment.

Zie ook: Kandidaatbuilding: vinden van kandidaten voor functies

De voordelen van referral recruitment

Referral recruitment heeft diverse voordelen. We zetten de belangrijkste pluspunten voor je op een rijtje:

  • Vacatures worden snel ingevuld. Je medewerkers nemen namelijk een deel van de recruitmenttaken over, waaronder het selecteren, het enthousiasmeren en het aandragen van potentiële kandidaten.
  • Je wervingskosten gaan omlaag. Je hoeft namelijk geen geld uit te geven aan andere wervingsmethoden, zoals het plaatsen van advertenties in de krant of op LinkedIn. Ook als je medewerkers een bonus geeft voor een succesvolle doorverwijzing ben je vaak toch goedkoper uit.
  • Je krijgt over het algemeen betere kandidaten. Medewerkers zijn over het algemeen namelijk kritisch over wie ze aandragen en wie niet. Dit komt doordat hun eigen naam ook aan deze kandidaten verbonden is.
  • Je medewerkers voelen zich meer betrokken bij de werving van nieuwe medewerkers. Dit heeft een positieve invloed op de werksfeer.

Tot slot is uit onderzoek gebleken dat referral recruitment voor een lager verloop zorgt. Mensen die via via bij een bedrijf zijn beland blijven hier langer dan gemiddeld. Ook dit is zeker een voordeel te noemen van referral recruitment.

Tip: de aandraagbonus

Maar hoe activeer je jouw medewerkers om actief op zoek te gaan naar geschikte kandidaten in hun netwerk? Hier kan een aandraagbonus bij helpen. Als een medewerker iemand aandraagt die inderdaad wordt aangenomen, krijgt hij of zij een bepaald geldbedrag. Je bepaalt zelf hoe hoog dit bedrag moet zijn. Als medewerkers weten dat ze geld kunnen krijgen voor een succesvolle doorverwijzing, gaan ze enthousiaster voor je aan de slag.

Interim Recruitment door Oogsters

Oogsters verzorgt Interim Recruitment in de meest brede zin van het woord. Wij helpen je graag om geschikte kandidaten te vinden voor functies in jouw bedrijf. Wil je meer weten over onze aanpak? Bel gerust naar 0624206515 of neem contact op via het contactformulier. Je kunt ons verder ook per e-mail bereiken via maxime@juisttalent.nl.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen