Kandidaatbuilding: vinden van kandidaten voor functies
3 min. leestijd

Kandidaatbuilding: vinden van kandidaten voor functies

Heb jij te maken met situaties waarin het lastig is om een geschikte kandidaat te vinden voor een openstaande vacature? Dat is in bepaalde branches altijd moeilijk, maar in tijden van economische voorspoed nog meer. Bijvoorbeeld als je snel moet opschalen als je bedrijf extra inzet nodig heeft. Kandidaatbuilding voorziet in een oplossing van jouw probleem en wij kunnen je hier bij helpen!

Wat is kandidaatbuilding?

Kandidaatbuilding bestaat uit het opbouwen van een netwerk met kandidaten en het onderhouden van de contacten daarmee. Dus ook als je op dit moment geen vacatures hebt. Het is juist belangrijk om als je personeel nodig hebt snel de geschikte kandidaat te vinden. Heb je een bron om uit te putten, dan heb je de ideale kandidaat al binnen handbereik. Zo hoef je niet het wiel steeds opnieuw uit te vinden en is de vacature snel ingevuld. Het productieproces of de bedrijfsvoering komt dan niet tot stilstand, maar loopt soepel door.

Wanneer is kandidaatbuilding belangrijk?

Kandidaatbuilding is altijd van belang, maar er zijn situaties waarin je daar graag extra nadruk op wilt leggen. Bijvoorbeeld in tijden van crisis. Door een goed contact te onderhouden, blijf je in beeld bij potentiële kandidaten voor je bedrijf. Daar heb je steeds weer voordeel van als je op zoek bent naar een nieuwe medewerker.

kandidaatbuilding

Waarom is kandidaatbuilding belangrijk?

Het is belangrijk om aan kandidaatbuilding te doen om zo snel mogelijk te anticiperen als er in jouw organisatie een vacature te vervullen is. Vooral als je een bedrijf hebt in een branche waarin het echt moeilijk is om goede medewerkers te werven. Of met andere woorden: als er sprake is van een specifieke doelgroep. Kandidaatbuilding is eveneens belangrijk om te laten zien dat jij als bedrijf potentiële medewerkers en je huidige personeel serieus neemt.

Het is voor potentiële kandidaten prettig dat je ze op de hoogte houdt van de voortgang. Goede communicatie daarbij is van groot belang. Bijvoorbeeld als het gaat om het verstrekken van informatie over de sollicitatieprocedure, zoals het verloop ervan. Kandidaten waarderen zekerheid en met duidelijke communicatie geef je die.

In tijden van crisis is het van belang dat je investeert in kandidatenbuilding. Er komt namelijk ook een einde aan de crisis. Potentiële kandidaten waar jij contact mee hebt onderhouden in de crisis onthouden dat. Daarom heb je als bedrijf een streepje voor als je bij economische voorspoed een kandidaat zoekt voor een vacature.

  • Sneller geschikte kandidaten vinden
  • Kandidaten voelen zich serieus genomen
  • Heldere communicatie geeft kandidaten zekerheid
  • Contact onderhouden tijdens crisis leidt tot loyaliteit

Waarom helpt het opstellen van klantprofielen bij kandidaatbuilding?

Het is naast het opbouwen en onderhouden van een netwerk met kandidaten handig dat je klantprofielen opstelt. Op die manier krijg je een helder beeld van wie in je huis wilt halen. Een klantprofiel maakt het je mogelijk om op een eenvoudige manier talent te vinden in de poel van kandidaten.

kandidaatbuilding

Hoe onderhoud je een goede relatie met kandidaten voor functies binnen organisaties?

Het kost tijd om met kandidaten een goede relatie op te bouwen en te onderhouden. Daar begin je al mee tijdens de sollicitatieprocedure door duidelijk te communiceren. Zo is het belangrijk dat je sollicitanten praktische informatie geeft.

Bijvoorbeeld door hen steeds op de hoogte te houden en concreet te zijn over het verloop van de procedure. Zo geef je na een gesprek aan op welke dag de kandidaat de uitslag te horen krijgt. Daar heeft je kandidaat meer aan dan wanneer je zegt dat het ergens volgende week bekend is. Ook als je geen nieuws hebt, is dat belangrijk om te melden. Daarmee onderhoud je namelijk het contact en werk je al aan de betrokkenheid van potentiële medewerkers voor je bedrijf.

Kunnen wij je helpen?

Oogsters.nl is dé specialist als het gaat om recruitment en zet actief in op kandidaatbuilding. Wij weten wat er nodig is om een netwerk op te bouwen en te onderhouden en beginnen daar vanaf het eerste contact al mee.

Bijvoorbeeld door elke week het gesprek aan te gaan met kandidaten die bij ons in de procedure zitten. Zo managen wij verwachtingen bij kandidaten. Door onze werkwijze geven wij bovendien een goede indruk mee van jouw bedrijf. Het onderhouden van contact met heldere communicatie vergroot de aantrekkingskracht.

Gerichte coaching en training door Oogsters

Wij helpen je graag om geschikte kandidaten te vinden voor functies in jouw bedrijf. Wil je meer weten over onze aanpak? Bel gerust naar 0624206515 of neem contact op via het contactformulier. Je kunt ons verder ook per e-mail bereiken via maxime@juisttalent.nl.

Bij Oogsters kun je terecht voor:

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen