6 tips voor een goede balans tussen werk en privé
3 min. leestijd

6 tips voor een goede balans tussen werk en privé

Een druk gezinsleven, een veeleisende baan en een handjevol vrienden die regelmatig met je op pad willen, dan kan het lastig zijn om alle ballen hoog te houden. Door de toenemende druk via social media kampen steeds vaker mensen met burn out-achtige klachten. Met zoveel mensen die iets van je willen is het lastig om de balans tussen werk en privé gezond te houden. Maar juist die balans is goed om lekker in je vel te zitten en plezier in zowel werk als privé te houden. Met deze tips kun je gemakkelijker die balans behouden.

1. Stel prioriteiten

Om een goede balans te bewaken is het essentieel dat je prioriteiten stelt. Bij het stellen van de prioriteiten ga je eerst bij jezelf na wat het belangrijkste is op dat moment. Vind je het belangrijk om eerst een project op je werk af te ronden? Of heeft het meer prioriteit om met je kind een middag op pad te gaan. Bij het stellen van de prioriteiten is het belangrijk om te kijken wat jijzelf belangrijk vindt en niet wat een ander van je vraagt.

2. Zet je telefoon uit

Zeker als je een telefoon van de zaak hebt, kan het je veel rust geven om deze uit te zetten als je thuiskomt. Vaak wordt van je verwacht dat je 24/7 je telefoon in de gaten houdt. Probeer dit juist niet te doen. Laat je in je vrije tijd niet storen door (onbenullige) zaken op je werk. Op deze manier kun je werk en privé beter gescheiden houden. Ben hier ook duidelijk in naar je omgeving. Geef bij collega’s aan dat ze je tijdens werkuren prima kunnen bereiken. Maar als je thuis bent, je ook 100 procent thuis bent en je niet bezig houdt met werkzaken.

3. Focus je op één ding tegelijk

Doe geen 1001 dingen tegelijkertijd. Door heel veel taken door elkaar te doen, kun je het overzicht verliezen en ben je hier onbewust langer mee bezig dan nodig. Door je op één ding tegelijk te focussen, kun je datgene ook met de volle aandacht doen.

4. Durf ‘nee’ te zeggen

Nee zeggen vinden veel mensen lastig. Het kan voelen als falen, of je voelt de druk om ja te moeten zeggen. Maar bedenk je altijd wat goed is voor jou. Heb je een mega drukke week achter de rug? Durf dan nee te zeggen tegen dat vriendinnenuitje op zaterdagochtend. Of ga niet vlak voor je vakantie aan de slag met een groot project. Maak continu de afweging of je de druk van een extra afspraak in je agenda aan kunt of niet?

5. Zorg voor een uitlaatklep

Het hebben van een uitlaatklep kan helpen bij het vinden in de balans tussen privé en werk. Op die manier kom je helemaal los van alles wat je moet, kun je jezelf helemaal laten gaan. Zo’n uitlaatklep kan voor iedereen anders zijn. De één gaat graag een uurtje boksen, terwijl de ander liever twee uur gaat lezen. Wat wel belangrijk is bij een uitlaatklep is dat het je gedachten helemaal losweekt van je dagelijkse bezigheden. Zo kun je echt even ontspannen.

6. Plan bewust rust in je agenda

Plan jij wel eens rust in je agenda? Het kan je een heel fijn gevoel geven als je ook eens een middag niks in je agenda hebt staan. Steeds meer mensen worden geleefd door hun agenda. Dit is niet een hele goede ontwikkeling. Door bewust voor jezelf rustmomenten in te plannen, kom je daar ook echt aan toe. Wanneer je dit niet inplant, kan het zomaar gebeuren dat je je hele agenda volplant en niet meer aan jezelf toekomt. Ben niet bang om die rust in te bouwen in je agenda.

Praat erover

Vind jij het lastig om de balans tussen privé en werk goed te bewaken? Je bent echt niet de enige. Durf erover te praten met anderen. Merk je dat je vooral tegen dingen aanloopt op werkgebied? Een loopbaancoach kan je helpen om beter naar jezelf te luisteren en het beste uit je leven te halen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

 

Reactie plaatsen