5 strikvragen en tips voor tijdens je sollicitatiegesprek
3 min. leestijd

5 strikvragen en tips voor tijdens je sollicitatiegesprek

Tja, daar zit je dan. Monsterboard, Indeed en de Nationale Vacaturebank voor je neus, scrollen door vacatures. Het is (weer) zover, solliciteren. Solliciteren kan een intensief en stressvol traject zijn. Je cv moet weer up to date zijn en gebruik je nu die ene spontane foto of toch die in pak? Vervolgens komt het volgende om de hoek kijken, het schrijven van een brief die enthousiasme opwekt aan ‘de andere kant’. Je wil opvallen, maar ook je nuchtere zelf zijn.

Na twee weken van informeren en reageren is het zover, je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Voor sommige mensen zit gevoelsmatig het lastige stuk er nu op, maar voor andere gaat dat zeker niet op. Om tafel met HR-medewerkers en Recruiters die erop uit zijn om ‘mij vast te zetten met stiekeme vragen’. Nu is dat niet het doel van het sollicitatiegesprek, maar toch worden er regelmatig strikvragen ingezet om te kijken wat voor vlees ze met jou in de kuip hebben gehaald. Ik wil je graag meenemen door een aantal van deze vragen en wat tips geven om hiermee om te gaan.

“Goh, kun je mij eens iets vertellen over jezelf?”

Een veelgestelde vraag tijdens een kennismakingsgesprek en vaak zelfs de eerste vraag (na de vraag of je “het een beetje gemakkelijk hebt kunnen vinden”). Dat deze vraag vaak terugkomt, is met een reden. Het is namelijk een brede vraag waarbij jij met het beantwoorden veel kanten op kan gaan. De insteek die jij kiest, zegt daarnaast ook meer dan je in eerste instantie zou denken. Maak je er direct een persoonlijk verhaal van met elementen uit je privé leven? Vertel je een lang verhaal of houd je het kort en bondig? ‘Past’ je verhaal bij het bedrijf waar je op gesprek bent?

Al met al een diversiteit aan mogelijkheden. Mijn tip: vertel een kort en bondig verhaal met voornamelijk een professionele insteek. Denk hierbij aan relevante informatie omtrent je (werk)ervaring en studies en breng dit met een vleug enthousiasme.

“Waarom wil je eigenlijk hier werken?”

Ondanks dat je hier waarschijnlijk al op in bent gegaan in je motivatiebrief, is dit een mooie vraag om te kijken naar iemand zijn motivatie, beweegredenen en research vooraf naar het bedrijf. Behoud hierbij een positieve insteek en verval niet (enkel) in verklaringen als ‘bij dit bedrijf heb ik minder reistijd’.

Laat bij een dergelijke vraag merken dat je moeite hebt gedaan om het bedrijf te leren kennen, dat je nagedacht hebt over hun missie en wees niet bang om zaken te checken en vragen te stellen. Doe dit vanuit een intrinsieke motivatie (‘wat wil ik nu echt weten?) zodat je overkomt als iemand met drive en energie.

“Ben je eigenlijk al eens ontslagen en waarom?”

Wanneer dit bij jou het geval is geweest kunnen er nu allerlei scenario’s door je hoofd gaan: ‘ik kan het gewoonweg ontkennen, weet hij veel’, ‘ach, ik vertel het gewoon, maar dan met wat ontbrekende details’ of ‘het was eigenlijk allemaal de schuld van mijn baas en zijn gebreken’.

Mijn tip hierbij is: eerlijkheid duurt het langst. Hiermee wil ik niet zeggen dat je tot in detail moet vertellen hoe dat proces verlopen is, maar laat vooral zien dat je niet bij de pakken neer bent gaan zitten. Hoe heb je je herpakt en wat heb je geleerd, dat wil je gesprekspartner horen!

“Wat is een moment uit je loopbaan waar je trots op bent?”

Er kunnen nu meerdere momenten door je gedachten gaan, of juist helemaal niets. En hoe breng je dit? Vaak ligt de interesse bij een dergelijke vraag niet zozeer bij de inhoud die je gaat vertellen, maar meer bij hoe je het brengt. Wat is je lichaamstaal, lach je, en spreek je vol trots en kracht?

Jouw doel hierbij zou naar mijn mening moeten zijn om energie en kracht uit te stralen in je beantwoording. Sla hierbij echter niet door want en overenthousiast en langdradig verhaal ligt op de loer!

“Heb jij eigenlijk nog vragen?”

‘Pfoe, het zit erop’ denk jij. Misschien snak je al naar frisse lucht, maar dan komt toch nog die ene vraag. Ondanks dat het verleidelijk kan zijn om hier met een simpele ‘nee’ op te antwoorden, zou mijn advies zijn om altijd een paar vragen achter de hand te houden. Speciaal voor momenten zoals dit.

Het kan zijn dat je eigenlijk echt geen vragen meer hebt. Je hebt een adequate voorbereiding gehad en de grote lijnen zijn helder. Ondanks dat is het in het kader van interesse in de andere partij goed om toch nog met een vraag te komen, al is het maar een algemene. Denk hierbij aan een vraag omtrent hoe de HR-medewerker zelf het bedrijf zou omschrijven of de sfeer op de afdeling waar je wellicht aan de slag gaat. Laat jouw interesse in ieder geval leidend zijn!

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Gerichte coaching en training door Oogsters

Bij Oogsters kun je terecht voor:

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Reactie plaatsen