Persoonlijkheids-, beroepskeuze en interessetests
2 min. leestijd

Persoonlijkheids-, beroepskeuze en interessetests

Binnen de coachingstrajecten van JuistTalent wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheids-, beroepskeuze en interessetests die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik bij loopbaanbegeleiding en beroepskeuzebegeleiding vanuit Pearson www.pearsonclinical.nl

Kwaliteitsborging

Om de kwaliteit van de tests te waarborgen, vindt voortdurende testontwikkeling plaats in nauwe samenwerking met nationale en internationale wetenschappers op het gebied van beroepskeuze en interesse. De tests zijn geschikt voor elk opleidingsniveau van VMBO tot VWO. Voor volwassenen met loopbaanvraagstukken, zoals jongvolwassenen aan het eind van een opleiding of mensen die nog een paar jaar moeten werken en zich afvragen wat ze de laatste jaren willen gaan doen, is de LIV ontwikkeld. Deze Loopbaan Interesse Vragenlijst geeft mensen meer inzicht in loopbaanperspectieven.

Verschillende onderdelen persoonlijkheids-, beroepskeuze en interessetests

Bij de meeste loopbaanvragen is het van belang om de volgende onderdelen langs te lopen;

  • Capaciteiten; Op welk niveau presteert iemand? Wat is zijn/haar denkniveau? Is het van belang om hier verder inzicht in te krijgen? Is het nodig om een aanvullende opleiding of cursus te volgen?
  • Persoonlijkheid; welke persoonlijkheidskenmerken spelen een rol in een functie? Wat zijn de kernwaarden? Wat voor persoonlijkheidsstijl is wenselijk voor een functie? Hoe staat iemand in het leven?
  • Overige (beroepskeuze- en interessetests etc); welke aanvullende capaciteiten moeten in kaart worden gebracht omdat deze van belang kunnen zijn? Waar liggen de interesses van een persoon? Wat zijn iemands interesses, belangstellingen en competenties? Op welk werkgebied kunnen deze worden ingezet?
Test

Vrouw test

Maatwerktraject

Per situatie en per persoon is het van belang om te kijken wat wenselijk is in een loopbaantraject. Het is mogelijk om de verschillende tests afzonderlijk en in combinatie in te zetten. Onder invloed van omstandigheden, opleiding en ervaring kunnen interesses, belangstellingen en competenties veranderen. Het is daarom belangrijk om de uitkomsten van de tests maximaal voor een jaar vast te stellen en te gebruiken.

Door het gebruik van de tests wordt duidelijk of iemand op zijn plek is binnen een organisatie en of ze de juiste verbinding samen hebben. Of dat iemand juist beter als zelfstandig ondernemer aan de gang kan gaan omdat dit beter passend is bij zijn of haar capaciteiten, persoonlijkheid en overige aspecten.

Deze selectie kan een doel op zich zijn, maar zorgt ook voor de nodige kostenbesparing, want herplaatsing, uitplaatsing, conflicten, langdurig ziek zijn of gedwongen ontslag kost veel (negatieve) energie en in de meeste gevallen (veel) geld.

Tot slot

Met behulp van het inzetten van de tests, de coachinggesprekken en het inzetten van oefeningen kom je tot een duidelijker inzicht en kan je betere keuzes maken in je verdere loopbaan!

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

 

Reactie plaatsen