Ontwikkelassessment Fitch Methode bij JuistTalent
3 min. leestijd

Ontwikkelassessment Fitch Methode bij JuistTalent

Het leek me leuk om eens wat meer toelichting te geven over het ontwikkelassessment dat ik gebruik, namelijk de Fitch Methode. In het bedrijfsleven wordt er steeds meer gewerkt met gedragsanalyses. Nu hoor ik steeds vaker mensen zeggen: “Welke kleur ben jij?”, en dan denk ik altijd aan één van de basisprincipes van Fitch. De Fitch Methode richt zich niet op één gedragsstijl of -kleur, maar probeert de gehele persoonlijkheid te schetsen. Dit wil niet zeggen dat andere gebruikte modellen niet goed zijn, maar het geeft aan dat het niet om de kleur draait, maar om het blootleggen van het gedrag.

Inhoudelijke sterke analyses

Ik werk vooral met Fitch vanwege de inhoudelijk sterke analyse in combinatie met zeer heldere toelichting in het rapport. Tot op heden heb ik nog niet met iemand gesproken die zich niet herkent in het profiel, zelfs als het confronterend was.

Ontwikkelassessment: Fitch de basis

De basis van de Fitch Methode wordt gevormd door drie onderdelen: gedrag, waarden en ontwikkelruimte. Het model geeft vooral zelfinzicht en helpt je ontdekken wat je kunt, wilt en helpt onderzoeken waar je toegevoegde waarde ligt. Het is ontwikkeld om talenten van mensen, teams en organisaties in kaart te brengen, en juist hierdoor maakt JuistTalent gebruik van de Fitch Methode.

Gedrag: welke eigenschappen bezit je?

Gedrag bestaat uit waarneembare handelingen (direct waarneembaar voor jezelf en anderen) en niet-direct waarneembare aspecten, zoals houding. Veel gedragingen hebben een erfelijke basis. Hoe groot die invloed van de erfelijke factoren is, is niet precies vast te stellen.

Daarnaast beïnvloeden veel verschillende factoren ons gedrag, zoals de omgeving waarin je je bevindt (werk/privé). Gedrag kan effectief zijn als het oplevert wat je ermee bedoeld hebt, of ineffectief, zoals valkuilgedrag.

Hoewel JuistTalent in loopbaancoaching je helpt effectiever te worden is het valkuilgedrag zeer interessant om te bespreken. Ook hier gaat het dan om zelfinzicht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door een blinde vlek anderen op een bepaald onderdeel tegen de borst stuit en dat je dit zelf niet weet. Niet handig als je er een andere bedoeling mee hebt.

Ontwikkelassessment

In tegenstelling tot veel andere tests is de Fitch Methode in staat paradoxen en spanningen in een gedragsmodel te beschrijven. Door deze nuance kan worden nagegaan waarmee mensen worstelen, of juist waar hun kracht ligt. De Fitch Methode deelt mensen niet in in een bepaalde gedragsgroep, maar geeft een genuanceerd en weloverwogen beeld van de mens. In het rapport wat je ontvangt worden de verschillende eigenschappen kort uiteengezet, waarbij de aandacht ligt op de sterke eigenschappen.

Waarden: wat je belangrijk vindt

De Fitch Methode kijkt niet alleen naar het gedrag dat iemand vertoont, maar ook naar zijn waardenpatroon en naar het gedrag dat door zijn omgeving wordt gevraagd.

Waar hecht je persoonlijk waarde aan? Waar krijg je energie van? Waar word je interesse voor gewekt? Iemands waardenprofiel en gedrag komen niet altijd overeen. Ze kunnen zelfs ver uit elkaar liggen. Het is dan interessant en te bespreken wat daaraan ten grondslag ligt.

Nuance en integrale aanpak vinden binnen de Fitch Methode hun weg in een heldere schematische weergave. De schematische weergave van gedragsprofielen biedt op gemakkelijke wijze inzicht in de situatie. Bovendien kunnen de profielen over elkaar heen geplot worden, zodat snel gezien kan worden waar de overeenkomsten en verschillen liggen.

Ontwikkelmogelijkheden

Tot slot geeft de Fitch Methode aan waar je je als mens nog beter in kan ontwikkelen om bijvoorbeeld beter in je functie te passen. Door je ontwikkeling te sturen in de richting van je waarden kan je het optimale uit jezelf halen. Je grootste ontwikkelingskansen liggen vaak in lijn met je waardenprofiel. Voor veel mensen geldt dat ze tot meer in staat zijn dan ze op dit moment laten zien. Persoonlijke ontwikkeling drijft ons op zoek te gaan naar de kern van wie we zijn, wat ons drijft en gelukkig maakt. Het zichtbaar maken van je ontwikkelmogelijkheden is relevant in het bewustwordingsproces en je activeren naar nieuwe uitdagingen.

Simpel, snel en volledig

Als je gebruik wilt maken van de Fitch Methode als ontwikkelassessment dan kan dat snel worden georganiseerd. Je ontvangt dan een link waarmee je op het platform van Fitch kan inloggen. Vervolgens maak je de analyse, waarmee je in de regel binnen 20 minuten klaar bent. Supersnel dus! De resultaten van de analyse ontvang ik, zodat ik met deze uitkomsten tot een goede voorbereiding kan komen voor het gesprek. Dit is vooral belangrijk omdat Fitch veel woorden gebruikt en de betekenis van woorden belangrijk is voor een correcte toelichting. Tegelijkertijd ontvang jij de rapportage digitaal en plannen wij de datum en tijdstip voor het gesprek. Na afloop van het gesprek ontvang je de rapportage ingebonden en kan jij op weg om de volgende stappen te zetten in je ontwikkeling.

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

 

Reactie plaatsen