Loopbaan oefeningen

Loopbaan oefeningen zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er oefeningen waarin je fysiek bezig bent, bijvoorbeeld wanneer het een ontspanningsoefening betreft. Er zijn oefeningen die je laat denken en oefeningen waarbij je juist even het denken dient los te laten.

Instrumenten

Als loopbaancoach of loopbaanbegeleider gebruik je diverse modellen, technieken en jezelf. Het is prettig om structuur en technieken te kunnen inzetten waarvan je weet wat de uitwerking daarvan kan zijn. Een loopbaancoach beschikt zodoende over een gereedschapskist.

Klassieke loopbaan oefeningen

Hebben betrekking op de loopbaanvragen.
  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?
  • Waar vind ik dat?
  • Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Vaak zijn de loopbaanvragen wat minder duidelijk van aard en zijn vragen met elkaar verweven. Er dient bij een loopbaanvragen ook, en vooral rekening gehouden te worden met de organisatie waar iemand werkzaam is. Een loopbaanvraag kan in de basis los worden gezien van de organisatie waar iemand werkzaam is.

Vragen vanuit de organisatie kunnen zijn:
  • Hoe kunnen wij medewerkers adequaat opleiden?
  • Hoe ontwikkelen wij onze young potentials?
  • Hoe gaan we om met medewerkers die niet niet goed functioneren?
  • Hoe gaan we om met medewerkers die van functie moeten veranderen

Wie ben ik?

Dit hoort bij jou en dus bij wat je van jezelf bezit, zoals persoonlijkheid, intelligentie, gedrag, behoeften. Het betreft een gebied wat je in de basis goed in kaart kan brengen als loopbaancoach maar wat veel tijd en aandacht vraagt om het verder te ontwikkelen. Sommige zaken liggen daarbij ook vast, zoals intelligentie. De loopbaan oefeningen hebben betrekking op het in beeld krijgen van de verschillende zaken.

Wat kan ik?

Je kan hier denken aan de combinatie van specifieke vaardigheden, kennis van onderwerpen en ervaring. Het belang van competenties in werk is zeer belangrijk. Hier gaat het vooral om de zaken die zichtbaar zijn voor anderen.

Wat wil ik?

Wat je wil in werk is onder andere afhankelijk van wat je kan en wie je bent. Het heeft te maken met wat je ambitie of drijfveren zijn, maar ook hoe je jezelf ziet. Is wat je wil ook haalbaar? Mensen hebben daarnaast ook vaak aandachtsgebieden die ambitie in de weg kan staan, zoals specifieke belemmeringen. Voorbeeld: je wilt graag ondernemen omdat je goed bent in je vak, maar durft niet om dit uit te dragen naar buiten.

Waar vind ik dat?

Dit heeft te maken met de externe omgeving. Als je steeds scherper krijgt wat je doel is, waar je naartoe wilt werken of waar je bij jezelf aan wilt werken dan zal je verbinding met de markt moeten maken. Wil je iets dat niet bestaat, dan zal je het mogelijk zelf moeten opstarten.

Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Wil je in een volgende baan in een leidinggevende rol terechtkomen, dan zal je je moeten onderzoeken wat er voor nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Deze stap zorgt ervoor dat je zelf over dient te gaan op het nemen van actie. Een interessante loopbaan oefening!

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Reactie plaatsen