Hoe benut je als vijftigplusser optimaal je kansen op de arbeidsmarkt?
3 min. leestijd

Hoe benut je als vijftigplusser optimaal je kansen op de arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt is continu in beweging. De arbeidsmarkt is op een hoogtepunt, er zijn steeds minder werklozen. Toch is er een groep waarvoor het lastig is om een baan te vinden: de vijftigplusser. In de crisis zijn er veel mensen werkloos geraakt door reorganisaties en faillissementen. Vijftigplussers die al jarenlang bij een bedrijf werkten konden zomaar ineens op straat komen te staan. Hoe zorg je er voor dat je als vijftigplusser je kansen benut op de arbeidsmarkt?

Vooroordelen

Uit cijfers van het UWV blijkt dat de helft van de vijftigplus WW’ers minimaal een jaar thuis zit. Dit heeft volgens het UWV vooral te maken met de vooroordelen die er zijn. Er zijn veel vooroordelen over de vijftigplusser: ze zouden stug zijn, willen niet bijleren, hebben maar een klein stukje kennis en zijn duur. Het is lastig om daar als sollicitant doorheen te bijten, maar zeker niet onmogelijk!

Laat zien wat je kunt

Laat bij je sollicitaties goed zien wat je in huis hebt. En niet alleen op professioneel vlak! Je moet mogelijk opboksen tegen jongere, fittere en anders opgeleide concurrenten. Maar jij hebt meer levenservaring, laat dat ook zien! Durf te showen welke ervaringen je al hebt opgedaan, hoe jij tijdens je carrière bent gegroeid als mens en laat ook zien wat je graag doet naast je werk. Dat laat goed zien wie jij als persoon bent en wat jij in huis hebt.

Ga naar buiten!

Zeker als je langere tijd thuis zit, kan het lastig zijn om een baan te vinden. Zorg er daarom voor dat je blijft netwerken en zorg voor een goed LinkedIn-profiel. Je netwerk kan je verder helpen in je zoektocht. Ga hierbij niet direct om een baan vragen bij anderen. Maar vraag of je eens kunt afspreken om een kop koffie te drinken. Of vraag of anderen advies voor je hebben. Durf hierbij ook buiten je vriendenkring te stappen. Sport je? Wie weet is er iemand binnen jouw sportclub die interessant is voor jou. Of spreek je buurman eens aan. Durf vooral op een ander af te stappen!

Hoe benut je als vijftigplusser optimaal je kansen op de arbeidsmarkt?

Digitale vaardigheden

In deze tijd is het goed om je digitale vaardigheden te laten zien. Je hoeft jezelf daarin niet te vergelijken met een millennial die vergroeid is met zijn smartphone, maar laat wel zien dat je weet waar het over gaat. Dit kun je onder andere doen met een goed LinkedIn-profiel. Schroom ook niet om hier eventueel hulp bij te vragen. Wie weet heb je een kind die je hier goed bij kan helpen of volg eens een cursus hoe je een goed LinkedIn-profiel maakt.

Blijf jezelf ontwikkelen

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Laat zien dat je je hebt verdiept in nieuwe stof binnen je vak, maar laat ook zien dat je nog van het leven kunt genieten. Ondanks dat je thuis op de bank zit is het belangrijk om positiviteit uit te stralen. Dan ben je voor een werkgever aantrekkelijker.

Hier liggen de kansen

Volgens het UWV liggen de kansen voor vijftigplussers vooral in de detailhandel, logistiek en de bouw. Hier worden volgens onderzoek de meeste vijftigplussers aangenomen vanuit een WW-uitkering. Met name de technische beroepen springen eruit bij dit onderzoek. Dit komt waarschijnlijk door de nodige werkervaring in dit vak. Durf daarom eens out of the box te denken en solliciteer eens binnen een van deze vakgebieden.

Ook de werkgevers veranderen

Ben je wat ouder en zit je thuis op de bank? Blijf positief, durf op vreemden af te stappen en ga vooral niet bij de pakken neerzitten. Als vijftigplusser zul je waarschijnlijk wat meer sollicitaties moeten versturen dan een twintiger. Langzaamaan beginnen de werkgevers de voordelen van vijftigplussers in te zien. Laat daarom goed zien wat jij kunt, wat je in je mars hebt en wat je kunt betekenen voor een organisatie! Lukt het je toch niet om hier in je eentje uit te komen? JuistTalent helpt je hier ook graag in verder. Kijk eens naar onze mogelijkheden.

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

 

Reactie plaatsen