Een CV opstellen - De voorwaarden voor een Curriculum Vitae
4 min. leestijd

Een CV opstellen - De voorwaarden voor een Curriculum Vitae

Je kent het misschien wel: je wilt gaan solliciteren maar je CV is niet up-to-date. Wat doe je dan? Wij laten je zien hoe je in no-time je CV op orde hebt. Je CV personaliseren zorgt ervoor dat niet alleen je baankans wordt verhoogd, maar je ook jezelf beter leert kennen in wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je wil. Laten we ervoor zorgen dat jij opvalt met je CV. Met dit stappenplan ben je klaar voor al je sollicitaties en netwerkberichten.

Een CV als tool

We starten bij de basis; waarvoor is een CV nog nodig in de tijden van LinkedIn en Facebook? Je CV is eigenlijk een visitekaartje waarmee je duidelijk maakt wat er in je zit en welke ervaringen je hebt opgedaan.

Vaak wordt eerst je CV bekeken en daarna pas je motivatiebrief gelezen. Je CV is dus zeker belangrijk en een tool om aan je ideale baan te komen. Ook zegt je CV wat over je persoonlijkheid: is het geordend of juist enorm creatief? Laten we aan de slag gaan met jouw CV upgraden.

Een CV opstellen

Jouw samenvatting

Het is belangrijk dat je in je CV een korte profielschets hebt staan. Dit stukje kan bovenaan je CV staan maar ook een verbinding zijn tussen je werkervaringen en je personalia. Zorg ervoor dat het korte tekstje je werkervaring en een stukje persoonlijkheid bevat.

Het gaat erom dat je potentiële werkgever snel een beeld van je krijgt, en dat ook nog met een informeel gevoel. Het is eigenlijk een kleine brief ter aanvulling. Het gaat dus niet om feiten, maar meer om het schetsen van een beeld van wie jij bent en wat jij doet of wilt doen. Zo wek je meer interesse!

De juiste uitstraling

Een goede foto is belangrijk om op te vallen. Het is niet verplicht om een foto op je CV te hebben, maar het kan wel een positief effect hebben. Zorg voor een neutrale achtergrond; dit straalt professionaliteit uit. Daarnaast hoef je zeker niet te serieus te kijken; een lach kan werken.

Let op passende kleding, maar wijk niet af van wie je bent. Ook is het belangrijk dat je de lens inkijkt. Wanneer je contact met iemand hebt kijk je ook diegene aan. Wees vooral jezelf bij de foto; het hoeft geen fotoshoot te worden maar zorg wel dat de foto verzorgd overkomt. Geen foto waarom je danst op je verjaardagsfeest…

Bulletpoints voor overzicht

Zorg ervoor dat je met bulletpoints werkt. Voorbeelden zijn werkervaring, interesses, hobby’s en opleidingen. Hierdoor geef je veel informatie maar houd je het tegelijkertijd overzichtelijk. Je wil namelijk zoveel mogelijk informatie geven in 1 á 2 A4’tjes.

Ga niet voor uitgebreide teksten waarin je in details vertelt hoe een stage is verlopen. Wees duidelijk en eerlijk, zorg dat de informatie toevoegt in plaats van afleid.

Een creatieve layout

Op diverse websites kun je een layout voor een CV downloaden. Het is natuurlijk optimaal als je zelf goed kan werken met Word of een designprogramma, maar er staan veel handige formats online. We raden je aan om niet via een programma je CV te maken; dit kost vaak geld en maakt het ingewikkelder wanneer je iets wil aanpassen.

Kijk eens op websites waar je inspiratie kan opdoen zoals Pinterest of LinkedIn. Zorg ervoor dat je layout bij je past. Hierbij kan je spelen met kleuren, lettertype, verzorgdheid en zelfs originaliteit. Dit kan ervoor zorgen dat je nog meer opvalt bij een recruiter.

Creative lay-out in CV

Wees jezelf

Het is verleidelijk om alles groter te maken op je CV of wellicht dingen toe te voegen die je niet hebt gedaan. We raden je aan om dit absoluut niet te doen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent over wat je hebt gedaan.

Als je door naar de volgende ronde bent met je CV en motivatiebrief, komt er waarschijnlijk een gesprek. Het is dan niet fijn voor jezelf als je hebt gelogen over bepaalde dingen. Daarnaast siert het je juist als je oprecht en integer overkomt. Ook wil je geen risicolopen op ontslag of imagoschade.

Jouw interesses maken je

Dat je veel van reizen houdt of juist helemaal gek bent op het lezen van filosofieboeken, kan je juist helpen bij het vinden van een baan. Het vult je persoonlijkheid aan en de recruiter krijgt zo een beter beeld bij je. Sommige hobby’s kunnen ook als positief kunnen ervaren.

Zo kan een recruiter het interessant vinden als je aan teamsport doet bijvoorbeeld. Het laat zien dat je weet wat samenwerken is. Maar ook ervaring in vrijwilligerswerk toont dat je bezig bent met de maatschappij. Achter jouw interesses én hobby’s zit meer dan je denkt.

Coaching voor een geweldige CV

Gerichte coaching kan zeker helpen bij het maken van een goede CV: het maakt je net wat meer bewust van jezelf en wat je wil uitstralen. Met loopbaancoaching kan je groeien op je werk of juist groeien naar een nieuwe baan die bij je past. Dit zorgt ervoor dat je stappen zet, zelfverzekerder wordt en beter weet wat je wil.

Wat doet Oogsters?

Oogsters verzorgt gerichte training, coaching en interim begeleiding gericht op individueel rendement, teamrendement en projectrendement.

Gerichte coaching en training door Oogsters

Bij Oogsters kun je terecht voor:

 

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen