Overwegingen in je loopbaan? Wie heeft ze niet? En wat zijn handige basisvragen die je verder op weg helpen?
Of je nu al een leuke baan hebt, of je bent op zoek naar een baan. Op enig moment afvragen of je de goede stappen zet in je loopbaan overkomt ons allemaal. Dit is gelukkig niet direct negatief. Sterker nog, het kan je ook helpen om doelgerichter te worden, waardoor je mogelijk sneller resultaat behaalt.
Maar wat zijn nu de belangrijkste loopbaanvragen en hoe kan je met deze vragen omgaan? Hoewel een loopbaanvraag qua vraagstelling vaak algemeen kan worden behandeld, bepaalt je huidige situatie en dus ook jouw invullingen van de oefeningen hoe je hiermee omgaat. Bovendien is ieder mens anders en de arbeidsmarkt is constant in beweging, en dus is er ook niet zoiets als een algemeen antwoord op loopbaanvraagstukken. Maar, omdat bijna iedereen weleens een loopbaanvraag heeft zijn er heus wel wat algemene antwoorden. Wellicht helpt het volgende je alvast op weg.
Waar hebben ze betrekking op?
Vaak hebben vragen over je loopbaan betrekking op drie klassieke thema’s: ‘Wie ben ik’, ‘wat wil ik’ en ‘wat kan ik’. Hieraan kan je een ‘hoe’-vraag toevoegen en, wanneer je heel doelgericht bent, ook de ‘wanneer’-vraag.
De context: voor iedere situatie een andere vraag
Als je geen werk hebt, dan is dat duidelijk een andere situatie dan wanneer je wel werk hebt. De loopbaanvragen kunnen voor beide situaties hetzelfde zijn, maar de context van waaruit je de vraag stelt bepaalt voor een groot gedeelte ook hoe je ermee omgaat. Tip! Verplaats je in je eigen situatie en neem dit als vertrekpunt. In kleine stappen op weg naar antwoorden, waarbij jezelf tijd gunnen essentieel is. Zo doorvoel je de antwoorden wat beter en dit helpt bij het bepalen van je richting.
De vraag beantwoorden van wie je bent, wat je wilt en wat bij je past. Ja, het bezorgt je niet altijd direct die nieuwe baan, maar helpt je wel om scherp te krijgen waarop je je goed kunt richten. Probeer voordat je antwoorden te snel invult eerst voldoende vragen te stellen. Ik raad je aan om als je bepaalde loopbaanoverwegingen hebt de tijd te nemen om hier een antwoord op te krijgen. Antwoorden ontstaan gaandeweg het proces en door dit niet te forceren zijn ze betrouwbaarder.
Overwegingen in de loopbaan die te maken hebben met wat je wilt.
Dit vraagt vaak wat meer tijd en zelfonderzoek. Het raakt de diepere lagen in jezelf en tegelijkertijd zal je ze moeten koppelen aan haalbaarheid. Dit ter voorkoming dat je na grondig zelfonderzoek teleurgesteld raakt omdat het een niet haalbare wens is. Mijn tip is om toch met open blik deze fase te doorlopen. Te snel in beperkingen denken beperkt ook daadwerkelijk de ruimte voor mogelijkheden. Wie weet was Tesla er niet geweest als Elon Musk teveel in beperkingen had gedacht.
Tip! Vanuit je diepste zelf, wat dus je kern raakt, ben je tot grootse zaken in staat. Wat je wil wist je misschien al diep in je kern. Je wist er alleen nog geen handen en voeten aan te geven. Als je een goed inzicht hebt in wie je bent en wat je vaardigheden zijn (en beperkingen), dan vind je wellicht een manier om dit te concretiseren.
Loopbaanoverwegingen die te maken hebben met wat je kunt.
Dit heeft veelal te maken met een mix van je capaciteiten, talenten, intellectuele niveau, persoonlijkheid enzovoort. Een aantal hiervan kan je meten of testen en dan ben je snel klaar. Een grondige analyse van je achtergrond (opleiding, werkervaring, passie, talent) geeft je vaak een beter beeld. Ook dit vraagt enige inspanning van jezelf, maar met wat begeleiding is ook dit snel helder te krijgen. Wil je bijvoorbeeld weten of je in staat bent om een opleiding te kunnen volgen?
Een intelligentietest kan dan uitkomst bieden of je qua basis intelligentie hiertoe in staat bent. Of je de opleiding daadwerkelijk zal halen is minder eenvoudig te stellen en ook afhankelijk van veel andere factoren; motivatie, doorzettingsvermogen, focus enzovoort.
Wie ben je?
Een essentiële vraag en daarom direct ook onmisbaar om uiteindelijk een goede koppeling te kunnen maken met wat je wilt. Alle loopbaanvragen hangen natuurlijk aan elkaar samen. Daarom is werken aan een (nieuw) beeld van jezelf een goede zet in de richting van het beantwoorden van de overige vragen. Verbinding zoeken met jezelf (‘hoofd-hart-buik’) in rust, is een fijne begeleider in dit proces. Terugblikken op je verleden en dit verleden in het heden plaatsen, met de blik op vooruit, helpt sterk om je zelfbeeld scherp krijgen. Een loopbaancoach kan je hierbij interessante oefeningen aanreiken en deze met je bespreken in een gesprek.
- Realiseer je dat het inschakelen van een loopbaancoach niet hoeft te betekenen dat je direct alles moet veranderen. Meer inzicht in je loopbaan en antwoorden op de basisvragen kan je ook meer rust geven en bevestiging dat wat je doet goed is.
- Last but not least. Ga niet te snel want ook de kleine stapjes leveren mooie resultaten op. Maar dat is vaak wat je je achteraf realiseert. Dus daarom deze tip alvast vooraf!
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wat kost een loopbaantraject?
- Hoe benut je als vijftigplusser optimaal je kansen op de arbeidsmarkt?
- 5 strikvragen en tips voor tijdens je sollicitatiegesprek
Loopbaancoaching en talentcoaching
Hulp bij het het (her)vinden van je werkplezier? Hulp nodig bij loopbaanvraagstukken. Juist Talent verzorgt loopbaancoaching en talentcoaching. Neem gerust contact op.