Wat kost een loopbaantraject?

Wie worstelt met loopbaanvragen voelt zich vaak ook niet lekker in zijn/haar vel zitten. Op zoek gaan naar een loopbaantraject is dan een verstandige investering omdat een professional, iemand die erin is opgeleid en ervaring heeft, je mogelijk verder op weg kan helpen. Loopbaanadvies heeft niet perse betrekking op het vinden van een nieuwe baan, maar helpt je vaak met het onderzoeken van antwoorden op de vragen ‘wie ben je’, ‘wat kan je’ en ‘wat wil je’ en je persoonlijke ontwikkeling. Dit zijn dan ook de vragen waar je met een loopbaancoach goed over van gedachten kunt wisselen.

Rol van de loopbaancoach

Ik schrijf hier bewust niet dat een loopbaancoach alle antwoorden op je vragen heeft, want die heeft niemand. Toch? Uiteindelijk zal je zelf de keuzes maken en dat is sowieso het beste. Hoeveel invloed er ook van buiten is, zoals de huidige werkgever, collega’s, je partner, kinderen, familie en vrienden, en de loopbaancoach. Het blijft jouw loopbaan en dus ook jouw keuze welke stappen je vervolgens onderneemt. Het is alleen wel prettig als je de juiste afwegingen maakt en juist hier voegt een loopbaancoach extra waarde toe.

Vergoeding loopbaantraject

Je hebt misschien weleens gehoord dat er mogelijkheden zijn om een loopbaantraject vergoed te krijgen. Dat klopt en omdat veel vergoedingen voor scholing of opleiding per branche verschilt zal ik het hier algemeen noteren. Toch verwacht ik dat je dit al behoorlijk wat inzicht geeft en dat het voor zowel werkgever als werknemer aantrekkelijk blijkt om loopbaanadvies of loopbaancoaching in te zetten. Beide partijen hebben er niets aan als talent onderontwikkeld blijft. Misschien een klassieke redenering, maar wel één die hout snijdt. Hoe vaak hoor jij wel niet op een feestje dat er niets met de ontwikkeling van medewerkers wordt gedaan. En dat daardoor niet de juiste mensen op de juiste positie terechtkomen? En dat daardoor waardevolle krachten op zoek gaan naar een andere werkgever?

Kosten loopbaantraject

“Wat als we nu investeren in de ontwikkeling van medewerkers en ze gaan weg?”  – “Wat als we nu niet investeren in de ontwikkeling van medewerkers en ze blijven?” Vanwege het belang hiervan geef ik je in deze blog een indicatie van wat een loopbaantraject kost. Of beter gezegd: wat is de investering in een loopbaantraject?

Voor werkgevers zijn de kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding aftrekbaar. Gelukkig zijn werkgevers steeds vaker bereid te investeren in hun menskapitaal om verschillende redenen. Het bedrijf komt er zo soms beter op te staan voor de buitenkant (leuk om tegenwoordig daarmee te pronken op social media), maar het interne effect is onmiskenbaar en leidt in veel gevallen tot een verhoging van de productiviteit. Doen dus!

Kassa

Wat kost een loopbaantraject

Maar hoe zit het dan met investering in een loopbaantraject?

Als je de behoefte voelt om stappen te zetten met betrekking tot loopbaanadvies of persoonlijke ontwikkeling dan kan je dit als eerste bij je manager kenbaar maken. Indien hij of zij dit een goed idee vindt, zal er meestal worden geschakeld met HR. Zo kan het dat via een cao-afspraak geregeld is dat er budget beschikbaar is. In sommige gevallen zullen ze zelf met een voorstel komen met betrekking tot een coach. Het komt ook geregeld voor dat je zelf een externe coach mag aanbrengen. Het belangrijke hierbij is dat het een samenwerking betreft en daarvoor heb je een klik nodig. Dit merk je in het kennismakingsgesprek snel genoeg.

Kosten loopbaanadvies, training en opleiding aftrekbaar voor particulieren

Wanneer het bedrag meer bedraagt dan €250,- is dit volledig aftrekbaar en kan je opgeven als ‘scholingskosten’. Wanneer je als particulier hiervan gebruik wilt maken dan moet het inzetten ervan bijdragen aan het verkrijgen van een (nieuwe) baan of betrekking hebben op het verbeteren van je werkprestaties. Het draagt dan direct bij aan inkomensverwerving. Voor exacte informatie met betrekking tot deze regeling verwijs ik je graag door naar de website van de belastingdienst.

Ook voor ondernemers

Zelfstandige ondernemers kunnen de kosten voor trainingen en coaching ook fiscaal aftrekken en opvoeren als bedrijfskosten. Hierdoor heb je als ondernemer ook een extra voordeel met betrekking tot ontwikkeling.

Inzet van je transitievergoedingsbudget

Een transitievergoeding ontvang je als werknemer als je langer dan 2 jaar in dienst bij hetzelfde bedrijf bent geweest en geldt zowel voor vaste als tijdelijke werknemers. Vooral bij grotere organisaties is er een beleid met betrekking tot het goed regelen wanneer iemand bij ontslag de organisatie moet verlaten. Als goede werkgever is het raadzaam om de transitievergoeding (deels) te gebruiken voor loopbaancoaching en/of scholing om de volgende loopbaanstap voor je ex-medewerker te ondersteunen. Je treft hier meer informatie over de transitievergoeding.

Onder de streep valt op dat de investering in je ontwikkeling qua kosten niet perse volledig door jou als ondernemer of werknemer betaald hoeft te worden. Werkgevers en de belastingdienst dragen hier gelukkig ook aan bij.

Wat zijn nu gangbare prijzen voor de inzet voor een loopbaancoach? Je investeert uiteraard pas als je op basis van het kennismakingsgesprek een goed beeld en gevoel hebt bij de loopbaancoach en het aanbod. Een eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis!

Ontwikkelassessment – inzicht in wie je bent en wat je ontwikkelpotentie is

  • Varieert van: €250,- – €350,-, waarbij je een rapport ontvangt en een persoonlijke toelichting in een gesprek

(Loopbaan)coaching – begeleiding per uur, inclusief voorbereiding

  • €75,- – €140,- per uur

Online coaching – coaching per Skype, telefoon of mail

  • Skype of telefoon: €15 – €20,- per kwartier
  • Mail: €20,- – €25,- per mail

Sollicitatietraining: privé training – cv, motivatie, LinkedIn, zoektechnieken finetunen

  • €150,- – €200,- per 2uur

Diverse Loopbaantests – beroepskeuze

  • €250,- – €500,-

Trajecten die uitgebreider zijn, zoals re-integratie en outplacement, zijn in veel gevallen op maat gemaakte trajecten, omdat de situatie waaruit iemand komt verschillend is. Hierdoor verschillen deze trajecten soms enorm in prijs. Om je te helpen een goede keuze te maken is het interessant om het totale productaanbod van de aanbieder te bekijken en te overleggen in hoeverre hetgeen wordt aangeboden echt bijdraagt aan je doel. Gemiddeld genomen bedraagt de investering voor organisaties en particulieren tussen de €1000,- – en €5000,- per traject.

Zoals je leest is er best veel mogelijk om tot een goede keuze en investering te komen. Je investeert in jezelf en dat is heel wat waard. Loopbaantrajecten bestaan meestal uit maximaal 7 gesprekken en dat levert je heel wat op.  Vaak is de investering in een loopbaantraject ook in delen te betalen. Werk is zo belangrijk in je leven en hoe tof is het om daar volop voldoening uit te kunnen halen. Een investering in je loopbaantraject is dus een waardevolle!

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen:

Loopbaancoaching door JuistTalent

Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

Gratis Adviesgesprek aanvragen

Reactie plaatsen