Wie ben jij nou eigenlijk: inzicht aan de hand van persoonlijkheidstesten
Tegenwoordig is het krijgen van inzicht in jouw persoonlijkheid een ‘hot item’. Op internet en binnen de literatuur zijn een diversiteit aan modellen en profielen te onderscheiden. Daarnaast is het inmiddels bijna standaard een onderdeel van sollicitatieprocessen. Zou het dan niet prettig zijn om vooraf al een completer beeld van jezelf te hebben?
Op internet wordt dus veelvuldig stilgestaan bij onderwerp persoonlijkheid, maar dit zorgt er ook voor dat er een wildgroei aan ‘handige testjes’ is ontstaan. Vandaag ga ik een tweetal van zulke testen uit elkaar zetten. Hiermee kun jij jezelf al wat tools aanreiken om zo een basisbeeld te kunnen schetsen van je ‘interne ik’. De onderstaande testen zijn ‘nice to do’ en binnen een paar minuten in te vullen. Daarnaast ligt er achter deze testen en degelijke inhoudelijke basis waardoor er daadwerkelijk conclusies uit te trekken zijn.
Big Five
Een erg bekend en veelgebruikt model omtrent persoonlijkheid is dat van de Big Five. Algemeen geaccepteerd onder psychologen en vaak de basis van studiekeuzes en selectietrajecten. Het interessante aan de Big Five is dat je minder het gevoel hebt door je scores in een hokje gestopt te worden. Ze gaan namelijk uit van een normaalverdeling, waarbij iemand dus bij bepaalde persoonlijkheidstrekken ook ergens tussenin kan zitten. Verder is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de koppeling tussen karaktertrekken, zoals de Big Five, en mentale toestanden, zoals een burn-out.
Wanneer je de Big Five-test afneemt, zullen er vijf persoonlijkheidstrekken onderscheiden worden:
- Extraversie (tegenover introversie). In het Engels hebben we het dan over ‘Extraversion opposite of Introversion’
- Servicegerichtheid, oftewel anderen helpen (tegenover tegendraads of eigenbelang). In het Engels hebben we het dan over ‘Agreeableness’
- Zorgvuldigheid (tegenover onzorgvuldigheid). In het Engels hebben we het dan over ‘Conscientiousness’
- Emotionele stabiliteit (tegenover emotionele instabiliteit). In het Engels hebben we het dan over ‘Emotional Stability versus Neuroticism’
- Openheid, in dit geval voor voor nieuwe ervaringen. Je staat open staan voor een diversiteit aan meningen en invalshoeken omtrent één bepaald onderwerp (tegenover gesloten / koppigheid). In het Engels hebben we het dan over ‘Openness to Experience’
Lijkt het jou ook interessant om jouw ‘Big Five-profiel’ scherper te krijgen? Doe dan de (gratis) test! En een test die ik jullie aanspoor om te doen, wil ik natuurlijk zelf ook gedaan hebben. Wat kan ik over mijn persoonlijkheid en profiel zeggen? Over het algemeen relatief in balans, waarbij competitieve elementen, emotionele stabiliteit en openheid ietwat meer naar voren komen. Voor mij dus geen extremen, voor jou wel?
Enneagram
Het enneagram gaat primair in op verschillende types van mensen. Elk type heeft zijn eigen kern en patronen en tevens zijn/haar zwakke en sterke punten. Ook worden er uitspraken gedaan omtrent jouw drijfveren. Waar de Big Five uitgaat van vijf karaktertrekken, gaat het bij het enneagram om negen typen/soorten mensen, te weten:
- De ‘Perfectionist’
- De ‘Helper’, oftewel de ‘Gever’
- De ‘Succesvolle werker’, oftewel de ‘Presteerder’
- De ‘Romanticus’
- De ‘Waarnemer’, oftewel de ‘Opmerker’
- De ‘Loyalist’, oftewel de ‘Betwijfelaar’
- De ‘Levensgenieter’, oftewel de ‘Avonturier’
- De ‘Baas’, oftewel de ‘Assertieveling’
- De ‘Bemiddelaar’, oftewel de ‘Vredestichter’
In een paar minuten inzicht krijgen in jouw ‘enneagramtype’? Doe de (gratis) test! Mijn persoonlijke enneagramtype kenmerkt zich kortgezegd door het durven stellen van kritische vragen en verbeeldingskracht. Dit in combinatie met opportunisme en de drive om resultaten te behalen. In mindere mate bevat mijn type het afstandelijk naar de omgeving kijken. Ik begeef mezelf inderdaad liever in de omgeving, om van dichtbij te analyseren en te verbinden.
Laat je horen!
Middels de verschillende, bovenstaande, testjes kun jij een bepaalde richting ontdekken in jouw persoonlijkheidsprofiel. Hierbij wel direct de kanttekening dat dergelijke testen geen compleet en verdiepend beeld geven van jou als uniek individu. Deze verdieping zou ik graag samen aanbrengen. Lijkt je dit wat of roepen dergelijke testen veel aanvullende vragen en nieuwsgierigheid op? Dan kom ik graag met je in contact!
Gerelateerde informatie
Heb je deze blogs al gelezen:
- Ontwikkelassessment Fitch Methode bij JuistTalent
- Tips voor een beter LinkedIn profiel
- De waarde van je netwerk vergroten: 3 eenvoudige praktische tips
Gerichte coaching en training door Oogsters
Bij Oogsters kun je terecht voor:
Gratis Adviesgesprek aanvragen