De midlife crisis: wat is het en hoe ga je ermee om?
Voor veel mensen is het een big deal, 40 worden. Rond deze periode zie je bij veel mensen verschijnselen van een midlife crisis voorbij komen. De één koopt een motor, de ander maakt een reis rond de wereld en weer een ander zegt zijn baan op en start voor zichzelf. Iedereen heeft zo zijn of haar ding. Maar wat is dat nou precies, een midlife crisis?
De term ‘midlife crisis’
De Van Dale geeft de volgende betekenis aan midlife crisis: “periode van twijfel aan eigen capaciteiten, teleurstelling enz. bij mensen van omstreeks 40 jaar”. Deze term deed in de jaren zestig zijn intrede. Psychoanalyticus Elliot Jacques bedacht de term in één van zijn onderzoeken. Na de introductie van Elliot Jacques is de term ‘midlife crisis’ zijn eigen leven gaan leiden en wordt deze vaak geassocieerd met mensen die hun leven omgooien rond hun veertigste levensjaar. Ondanks deze bekende term, is dit geen term die officieel in de psychologie wordt gebruikt en wetenschappelijk onderzoek heeft geen hard bewijs gevonden voor het bestaan van een midlife crisis.
De bucketlist
Ondanks dat zie je wel dat mensen rond hun veertigste gaan nadenken over waar ze staan in het leven, wat hun dromen zijn en wat er nog op de bucketlist staat. Dit kan ervoor zorgen dat mensen het roer om gaan gooien. Of in mindere mate hun leven veranderen. Je gaat doen waar je gelukkig van wordt.
Praat met vrienden
Denk je last te hebben van een midlife crisis? Dan kan het helpen om met leeftijdsgenoten in gesprek te gaan. Zij lopen ongetwijfeld tegen dezelfde vragen aan. Praten kan je al verder helpen. Zo kun je sparren, je gedachten uiten en wie weet overzie je alles ineens na een aantal goede gesprekken.
Laat een buitenstaander meekijken
Ook kan het zijn dat je ontdekt dat je niet goed in je vel zit. Je baan loopt niet lekker, je kinderen beginnen flink te puberen of je had je leven heel anders voorgesteld op je veertigste. Op dat moment kan het ook helpen om juist met een buitenstaander te gaan praten. Een loopbaancoach kan je daar bijvoorbeeld goed bij helpen. Een loopbaancoach kan je de juiste vragen stellen, een spiegel voorhouden en je handvaten geven hoe jij de regie over je eigen leven terugkrijgt.
Ga voor de kleine aanpassingen
Als je merkt dat je in een midlife crisis bent belandt, of je stelt jezelf steeds meer levensvragen. Durf jezelf dan open te stellen voor deze gedachten. Bedenk hoe je je leven kunt veranderen zodat je gelukkiger wordt. Bang om het roer compleet om te gooien? Je kunt ook kleine dingen aanpassen. Niemand verplicht je om naar de andere kant van de wereld te vertrekken of om je baan te op te zeggen. Maar merk je dat je niet heel gelukkig meer bent in je huidige baan? Ga in gesprek met je leidinggevende om te kijken of er werkzaamheden zijn die je kunt aanpassen. Of pas in je privéleven kleine dingen aan om het leven wat leuker te maken. Geniet van het leven!
Ga ervoor!
Besef jij je dat op jouw bucketlist staat om nog eens een marathon te lopen, een cabriolet te kopen of om de eigenaar te zijn van een vakantiehuisje aan de Franse kust? Ga er dan voor! Je hoeft jezelf niet te beperken in deze nieuwe gedachten? Blijf wel over je idealen en dromen praten met je naasten. Zij kunnen jou verder helpen in het bereiken van je doelen. Probeer uit het leven te halen wat er in zit, geniet van alles wat je al hebt en jaag je dromen achterna!
Gerelateerde informatie
Heb je deze blogs al gelezen:
- 5 tips om vol energie aan het werk te gaan
- 6 tips voor een goede balans tussen werk en privé
- 5 strikvragen en tips voor tijdens je sollicitatiegesprek
Loopbaancoaching door JuistTalent
Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.
Gratis Adviesgesprek aanvragen