Tips voor een beter LinkedIn profiel
Inmiddels is iedereen bekend met LinkedIn, maar toch weten maar weinig mensen hoe ze LinkedIn optimaal moeten gebruiken. Dagelijks zoeken recruiters uit alle windstreken LinkedIn af naar die ene match voor hun vacature. Zou het niet zonde zijn als jij die match bent, maar ze jou gewoonweg niet kunnen vinden? Vandaag ga ik jou wat tools en tips meegeven voor jouw LinkedIn profiel. Met relatief weinig moeite naar een beter online zakelijk profiel!
De eerste indruk moet goed zijn
Wanneer de recruiter op jouw profiel terechtkomt, zal hij of zij meteen oog in oog komen te staan met jouw foto. Deze eerste indruk is erg belangrijk en zorgt direct voor de vorming van een beeld. Denk na over wat voor beeld je wil uitstralen. LinkedIn blijft echter wel een zakelijk platform, dus die leuke foto met dat biertje in Gran Canaria zou ik achterwege laten. Kernwoorden voor de foto: professioneel, herkenbaar, ontspannen en in de camera kijkend.
Een treffende headline en samenvatting
Het gebruiken van een headline bij je profiel wordt nog wel eens onderschat. Overal waar jouw profiel zichtbaar is op LinkedIn zullen jouw foto en headline dat ook zijn. In de snelle digitale wereld waarbij recruiters zich snel een beeld willen vormen van jou is dit dus extra belangrijk.
In je headline kun je wat trefwoorden neerzetten of juist aangeven dat je ‘beschikbaar bent voor…’. Dit zal ervoor zorgen dat recruiters, die juist zoeken op één of meerdere trefwoorden, jou gemakkelijker kunnen vinden. Verder zal LinkedIn jouw huidige functie hier ook altijd automatisch plaatsen.
In de samenvatting kun je wat dieper ingaan op de trefwoorden, gericht op jouw situatie als uniek persoon. Wie ben jij? Wat kun jij goed? Zorg er wel voor dat je dit kort en bondig houdt want anders verliezen mensen hun aandacht. Kortom, maak jouw eigen elevator pitch.
Compleet overzicht van je loopbaan
Zie LinkedIn als jouw online cv en zorg er dus voor dat je jouw loopbaan compleet uitgewerkt hebt. Met compleet bedoel ik hier: benoem je functietitel, werkgever, duur dienstverband en benoem kort jouw werkzaamheden. Dit klinkt misschien logisch, maar het zal je verbazen hoe vaak dit niet het geval is.
Naast je werkervaring heb jij natuurlijk ook mooie opleidingen en cursussen gevolgd. Benoem ze, laat zien dat je je persoonlijk aan het ontwikkelen bent! Met een compleet profiel hoef jij nooit bang te zijn dat ‘die ene recruiter mij misschien gaat missen’. Jij bent niet meer te missen! Key is hierbij wel de balans tussen volledigheid enerzijds en relevantie anderzijds.
Extra slimmigheidjes voor je LinkedIn profiel
Ondertussen ben je wellicht al bezig met het opbouwen van een groter netwerk op LinkedIn. Dit is goed want op dit platform kun je zeker stellen dat meer ook echt beter is. Het is hierbij ook interessant om na te denken of er kennissen of (oude) collega’s zijn die voor jou een aanbeveling kunnen schrijven. Dit kan een algemeen verhaaltje zijn, maar ook specifiek gericht op één of meerdere van jou kwaliteiten.
Het hebben van aanbevelingen zorgt voor een vollediger profiel waardoor je hoger in zoekopdrachten gaat verschijnen. Aan de andere kant is het ook gewoonweg mooie reclame voor jou als professional. In het kader van ‘een vollediger profiel is een beter profiel’ is het ook goed om de ‘extra’s’ op LinkedIn (bijvoorbeeld jouw vaardigheden) in te vullen en om deze te laten onderschrijven door je netwerk.
Aanpassen URL
Het aanpassen van de URL van jouw pagina is verder een leuk detail. Standaard heb je namelijk een URL vol cijfers. Niet erg aantrekkelijk om te zien, niet voor jou maar ook niet voor Google. De tip is om je URL te personaliseren zodat je je profiel beter kan delen met je netwerk en je sneller gevonden wordt op LinkedIn en via Google. URL aanpassen: rechtsboven in LinkedIn zoeken naar ‘Openbare profiel en URL bewerken’.
Nu je dit allemaal hebt gedaan, kun je gaan zitten afwachten tot de vloedgolf aan berichten binnenstroomt. Echter zou een tip van mijn kant zijn om je actief te laten leiden door je interesses. Volg de pagina’s van bedrijven die je interessant vindt, zo blijf je op de hoogte van hun updates en reageer op deze updates. Get involved!
Gerelateerde informatie
Heb je deze blogs al gelezen:
- Aida-model en solliciteren: een korte toelichting
- De waarde van je netwerk vergroten: 3 eenvoudige praktische tips
- 5 tips om te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt
Loopbaancoaching door JuistTalent
Bij JuistTalent kun je terecht voor gerichte loopbaancoaching. Wil je hulp bij het voorbereiden van je sollicatiegesprekken of het zetten van nieuwe stappen in je loopbaan. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.
Gratis Adviesgesprek aanvragen