8 Handige CV Tips

8 Handige CV Tips. Ik heb 8 handige CV tips voor je op een rij gezet die onmisbaar zijn in een CV. Bij het opstellen of aanpassen van je CV kan je vast wel wat tips gebruiken.

Niet iedereen besteed evenveel tijd aan de inhoud en opmaak van het CV. Met een CV geef je een indruk af van je opleiding(en) en werk-, of stage-ervaring. Wat je dus zoal hebt gedaan om te komen tot een arbeidsmarktprofiel. Het arbeidsmarktprofiel waarmee jij in beeld wilt komen bij een nieuwe werkgever.

[caption id="attachment_544" align="alignnone" width="300"]Foto cv 8 handige CV tips[/caption]

Verrijken van het CV met bijzonderheden

Om het CV te verrijken mag je gerust nog overige ervaringen of bijzonderheden vermelden. Zo is het natuurlijk voor de lezer van je CV meerwaarde als jij een stage- of vak prijs hebt gewonnen.  Maar ook als jij bijzondere software kennis hebt waarvan je weet dat dit bijzonder is, benoem het dan.

Verrijken van het CV met een bijzondere lay-out

Een in het oog springende opzet met plaatjes en een bijzondere lay mag natuurlijk. Maar let op, dit is absoluut geen must. In de basis gaat het bij het CV natuurlijk om de inhoud. Wil je voor een marketing- of communicatiefunctie in aanmerking komen? Dan is het wel logisch als je je CV mooi vormgeeft, vooral als de functie operationeel van aard is.

Spelfouten

Check, check dubbelcheck of je geen spelfouten hebt gemaakt. Spelfouten in je CV oogt slordig en die indruk wil je nu net niet afgeven nadat je zoveel tijd in je CV hebt geïnvesteerd. Met een automatische spellingscontrole haal je er veel uit maar niet alles. Voor het juiste gebruik van de “d’s” en de “t’s” doe je er verstandig aan om de check nog even uit te besteden. Bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin met een goed gevoel voor taal.

CV profieltekst

Wil je met je CV nog een completer beeld van jezelf gegeven? Denk dan eens aan een profiel. Maar let op! Niet langer dan drie regels want anders verlies je de aandacht van de lezer. Schrijf je profieltekst vanuit de toegevoegde waarde die jij te bieden hebt, dus bijvoorbeeld vanuit je kernkwaliteit en behaalde resultaat.

Voorbeeld profiel

“Ik ben een ondernemend en commercieel persoon met gevoel voor organisaties en relaties. Het ontwikkelen ervan is mijn specialiteit.”

Gebruik bulletpoints

Deze tip geef ik je om je bewust te maken van het feit dat je je dient te verplaatsen in de lezer van je CV. Te vaak kom ik nog uitgebreide lange teksten in het CV tegen die te weinig concreet zijn. Om je te helpen het CV overzichtelijk te maken raad ik je het gebruik van bulletpoints aan. Je vermeld wat je taak is geweest. Eventueel kan je onderaan het laatste bulletpoint een bijzonder behaald resultaat vermelden.

Maak gebruik van een foto

Dit is toch wel iets van deze tijd. Een tijd waarin iedereen is op te zoeken in Google of LinkedIn. Een foto zorgt voor het ‘gezicht’ achter het gezicht. Je geeft er beeld mee af en beeld is prettig. Nou ja, beeld is prettig als het een beeld is wat past bij wat je verwacht. Je verwacht op een CV geen vakantiefoto, of een foto waarin duidelijk te zien is dat de ander uit de foto is geknipt. Zorg voor een professionele foto, die goed laat zien wie jij bent. Ben je heel zakelijk en solliciteer je op zeer formele rol? Dan past een foto waarin je strak in het pak bent te zien. Een profiel foto waarin je te zien bent vanaf je middel tot en met je gezicht. Een vlotte foto mag natuurlijk ook. Tijden zijn veranderd en we zijn toch wel allemaal wat losser geworden. Ik raad je dan wel aan om het bij eenzelfde profielfoto te houden, dus waarin je middel/borst en gezicht is te zien.

Een foto is goed wanneer deze past bij wat jij wilt uitstralen en wie je bent. Zorg hiervoor wel voor verbinding met de baan waarop je solliciteert. Zoals bij alles in het sollicitatieproces geldt dat verbinding leidend is.

Gebruik je CV als CV

Je hebt meestal de gelegenheid om je motivatie- of sollicitatiebrief in te sturen. Hierin geef je dan aan waarom je op de functie bij het specifieke bedrijf reageert en waarom je denkt aan te sluiten. Wanneer je dit in het CV doet wordt het te lang en verliest je CV aan kracht.

Cluster werkervaring om je CV overzichtelijk te houden

Wanneer je al wat meer werkervaring hebt opgebouwd kan je CV snel te lang worden. Kijk, er is geen regel voor de maximale lengte oor het CV. Je bent vrij om de lengte te bepalen. Het is wel dat selecteurs die je CV bekijken en beoordelen op zoek zijn naar relevantie. Wanneer het te lang is zouden ze weleens wat relevante informatie over het hoofd kunnen zien en dat wil je niet.

Word je CV te lang? Kijk dan hoe je bepaalde ervaringen kunt samenvoegen.

Bijvoorbeeld het clusteren van uitzendbanen in: periode xxxx    diverse uitzendwerkzaamheden als administratief medewerker.

Je kunt dit ook doen met dezelfde werkervaring bij verschillende werkgevers. Tot slot zou je ervoor kunnen kiezen om je takenoverzicht in bulletpoints te verminderen en meer naar de kern te brengen. Dit is niet eenvoudig, maar wanneer jij goed nadenkt over een logisch overzicht dan is het voor de lezer vast al een stuk prettiger en relevanter om te lezen.

Conclusie 8 handige CV tips

In dit artikel heb je wat tips gelezen die je kunnen helpen om je CV te verbeteren. Je hoeft niet alle opties erin te verwerken, maar de meeste van deze tips zijn recruiter en selecteur proof. Hierdoor zal je in ieder geval aansluiten bij de wensen met betrekking tot leesbaarheid. Nu hopen dat de rest voor beide partijen ook aansluit.

Succes!

 
Reactie plaatsen